Egyre nagyobb gond, hogy kőtömbökkel dobálják az izraeli autósokat a palesztinok

Júdea-Szamáriában megszaporodtak az izraeli sofőrök elleni palesztin kőhajigálós támadások – jelentette vasárnap az izraeli Ynet, ami arra késztette az áldozatokat, hogy felhívják a figyelmet a kialakult helyzetre és a biztonság javítására szólítsanak fel.

Az egyik ilyen incidens során egy izraeli nő csütörtök éjfél körül a Jeruzsálemtől délre fekvő Elazarban vezetett hazafelé, amikor egy körülbelül 5 kilós kőtömb hirtelen „felém repült, áthatolt a szélvédőn és a homlokomnak csapódott”.

„Folytattam a vezetést, és felhívtam apámat, hogy elmondjam neki, úton vagyok hazafelé” – mesélte a Ynetnek adott interjújában Hila Lehm, akinek az arca láthatóan megsérült.

„Vér folyt a homlokomból, üveg és vér volt a számban, az egész arcom véres volt. Sikerült még tíz percet vezetnem Efratig, aztán kórházba vittek, ahol összevarrták a sebeimet.”

Csütörtökön, nem sokkal éjfél után egy másik járművet is megtámadtak ugyanott. Az autóban a házaspár, Tam és Malahi Zamir és fiatal szomszédjuk ült, akik egy jeruzsálemi előadás után a Júdeai-hegységben lévő Gush Etzionba tartottak hazafelé.

A kődobáló „az út szélén állt, a sötétben” – mesélte Tam a közösségi médiában.

„Hirtelen felemelte a kezét, és megértettem, mi fog történni. A szikla (tömb) eltalálta az autónkat, az oldalablak betört, és üvegdarabkák szét repültek az egész autóban. Bepánikoltunk, de megértettük, hogy gyorsan biztonságos helyre kell hajtanunk”.

Az IDF felülvizsgálta a Júdea-Szamáriában alkalmazott eddig irányelveit

Hivatalosan engedélyezték, hogy a katonák rálőjenek a köveket vagy gyújtóbombákat dobáló palesztinokra, még akkor is, ha a támadók már nem jelentenek közvetlen veszélyt.

Elmondta, hogy a jármű utasai kisebb karcolásokat szenvedtek a kezükön, az arcukon és a szemükön, és mindenütt üvegszilánkokat találtak a testükön.

„Amikor azt mondják, hogy ‘kődobálás’, az ember egyfajta kis kavicsra gondol – de ezek tömbök. Olyan kőtömbök, amelyek ölni tudnak”

– mondta Malahi a Ynetnek.

„A terroristáknak, akik legitimnek érzik, hogy az út szélén álljanak és kőtömböket dobáljanak, érezniük kell, hogy ez nem legitim” – mondta Tam az interjú során.

„Mi itt élünk, és továbbra is itt fogunk élni”.

A múlt hónap végén két izraeli busz sofőrjei, akiket kődobálók támadtak meg Jeruzsálem közelében, szintén megszólaltak tapasztalataikról. Az egyik sofőr – akinek az üvegek az egész testére és a szájába repültek – azt mondta, hogy most már napszemüveget visel éjszaka, hogy megvédje a szemét.

Hetekkel korábban izraeli miniszterek tettek ígéretet arra, hogy cselekedni fognak, miután az ország déli Negev-sivatagjában megnövekedett a buszok elleni kődobálós támadások száma.

A kődobálós támadásoknak már több halálos áldozata is volt Izraelben. Idén augusztusban egy izraeli nőt közepesen megsebesítettek palesztin kődobálók, miközben a 60-as úton haladt, nem messze attól a helytől, ahol 2011-ben kődobálók megöltek egy izraeli férfit és kisfiát.

Új technológia segíti az izraeli biztonsági erőket a terroristák gyors elfogásában

Az IDF és Sin Bét munkatársai szorosabb együttműködésben állnak, mint a múltban.