Az IDF felülvizsgálta a Júdea-Szamáriában alkalmazott eddig irányelveit

A hadsereg szerint a katonáknak továbbra is az az utasításuk, hogy először próbálják meg letartóztatni őket halálos erő alkalmazása nélkül; szakértők kérdéseket vetnek fel az új irányelv jogszerűségével kapcsolatban – írja a The Times of Israel.

Az izraeli hadsereg felülvizsgálta a Júdea-Szamáriában alkalmazott irányelveit, és hivatalosan engedélyezte, hogy a katonák rálőjenek a köveket vagy gyújtóbombákat dobáló palesztinokra, még akkor is, ha a támadók már nem jelentenek közvetlen veszélyt.

Az irányelvek módosításáról először az izraeli Kan műsorszolgáltató számolt be vasárnap este, majd később a The Times of Israelnek megerősítette egy katonai szóvivő, aki elmondta, hogy ez már körülbelül egy hónapja érvényben van.

Bár a szóvivő a változtatást egy olyan helyzet korrekciójaként írta le, amely lehetővé tette, hogy a gyanúsítottak elkerüljék az igazságszolgáltatást, egyes szakértők kérdéseket vetettek fel azzal kapcsolatban, hogy jogszerű-e halálos erőszakot alkalmazni egy olyan személlyel szemben, aki már nem jelent fenyegetést.

Feleségét és kilenc hónapos gyermekét hagyta hátra a szamáriai terrortámadás 25 éves áldozata

A helyszínre érkező mentősök megpróbálták újjáéleszteni a súlyos nyaki sérülést szenvedett Dimentmant, de már nem tudtak rajta segíteni.

Eddig az IDF hivatalos irányelve az volt, hogy a katonák csak akkor nyithattak tüzet, ha megpróbáltak letartóztatni egy gyanúsítottat, miközben az illető éppen köveket vagy Molotov-koktélokat dobált az autójukra, de utólag már nem.

A szóvivő szerint ez lehetővé tette, hogy a gyanúsítottak számára egy ilyen támadás után, hogy büntetlenül elmenekülhessenek a helyszínről.

Az új irányelv szerint, ha a katonák látják, hogy egy palesztin személy köveket vagy gyújtóbombát dobál autókra, akkor a katonáknak engedélyezik, hogy a letartóztatási protokollt teljes egészében végigvigyék, beleértve a halálos erő alkalmazását is, ha szükséges.

Még akkor is, ha a folyamat ezen szakaszában a gyanúsítottak kezében már nincs gyújtóbomba vagy kő.

Hamász szóvivő: A késeléses merényletek adnak reményt nekünk

A Hamász szóvivője felszólította az izraeli arabokat, hogy fokozzák az izraeliek elleni támadásokat, mondván, hogy ez „reményt ad Gázának”.