Új technológia segíti az izraeli biztonsági erőket a terroristák gyors elfogásában

Az IDF és Sin Bét munkatársai szorosabb együttműködésben állnak, mint a múltban – írja az Algemeiner.


Az izraeli hadsereg (IDF) és a Sin Bét belbiztonsági szolgálat munkatársai kiemelkedő gyorsasággal csaptak le múlt héten a 25 éves Jehuda Dimentman gyilkosaira – jegyezte meg az Algemeiner vasárnapi cikkében, aminek beszámolója szerint ebben egy új technológiai rendszer segítette az izraeli szakembereket.

Az elmúlt években jelentősen lerövidült a terroristák felderítéséhez, elfogásához vagy kiiktatásához szükséges idő – írta a lap a Walla nevű híroldalt idézve.

Ez részben a hagyományos módszereknek köszönhető (ilyen például a tanúk bevonása és más humán erőforrások felhasználása), de a leglényegesebb tényező az a valós idejű vizuális információkat gyűjtő rendszer, ami különböző technológiai eszközök segítségével működik.

A rendszer részét képezik kamerák és más szkenner készülékek, amiket Jehuda és Somron területén helyeztek el a legmodernebb arcfelismerő szoftverrel és mesterséges intelligenciával együtt, hogy megfelelő körülmények között perceken belül tudják azonosítani a terroristákat az incidens után.

Az információk számítógépes feldolgozása után a szakemberek átfogó elemzéseket kapnak a terepről, a lehetséges menekülési útvonalakról és egyéb tényezőkről, amelyek elősegítik a gyors üldözést és letartóztatást.

Ez a rendszer segítette a biztonsági erőket, amikor rövid idő alatt letartóztatták a Jehuda Dimentman meggyilkolását elkövető terroristákat, noha az egyik gyanúsított különösen nagy távolságra menekült a lövöldözés helyszínétől.

Az Algemeiner cikke szerint az IDF és Sin Bét munkatársai szorosabb együttműködésben állnak, mint a múltban – annak érdekében, hogy a hírszerzési és operatív feladatokat össze tudják kapcsolni. Így akár a terroristák által elkövetett apró hibák is rövid időn belül hozzájuk vezethetik a szakembereket.