Svájci és német cégeket vehetett célba a Moszad Pakisztán atomprogramja miatt

Egy svájci napilap szerint a Moszad az 1980-as években olyan német és svájci cégeket vett célba, amelyek részt vettek az Izrael számára „egzisztenciális fenyegetésnek” tartott pakisztáni atomprogram fejlesztésében. Hírszerzési szakértő szerint nincs konkrét bizonyíték Izrael érintettségének bizonyítására — értesült az Israel Hayom.

Az 1980-as években Pakisztán és Irán szorosan együttműködött a nukleáris fegyvereszközök építésében – magyarázta a jelentés.

Jimmy Carter elnök kormánya diplomáciai előlegeket küldött svájci és német cégeknek, hogy harcoljanak a pakisztáni atomprogram előrehaladása ellen – írja az Neue Zurcher Zeitung.

Néhány hónappal később három, az európai cégekhez kapcsolódó létesítményt bombáztak: 1981. május 18-án a Cora Engineering Chur cég egyik alkalmazottjának házát, 1981. május 18-án a Walischmiller cég gyárépületét, 1981. november 6-án pedig a Heinz Mebus mérnöki irodáját.

Más cégeknek is küldtek fenyegető üzeneteket telefonon, állítja az NZZ.

„Hamarosan felmerült a gyanú, hogy a támadások és fenyegetések mögött a Moszad állhat” – áll a jelentésben. „Izrael számára egzisztenciális fenyegetést jelentett az a kilátás, hogy Pakisztán először válhat atombombával rendelkező iszlám állammá”.

Emellett az NZZ rámutat arra a tényre, hogy az atomfegyverek elterjedésének megakadályozására létrehozott dél-ázsiai szervezetről, a robbanásokért felelősséget vállaló, korábban ismeretlen szervezetről az incidenst követően „soha többé nem hallottak”.

Adrian Hanni hírszerzési szakértő a napilapnak elmondta, hogy a Moszad részvétele a robbantásokban valószínűsíthető, de nincs „füstölgő pisztoly”, amely bizonyítaná a részvételt.

Ezt a cikket szerkesztőségünk, tekintettel a szombati munkatilalmakra, még a sábát beállta előtt időzítette.

Pakisztán profán istenkáromlási törvényei

Pakisztán egyike a 12 muszlim többségű országnak, ahol az iszlám elleni istenkáromlás halálbüntetéssel sújtható.