Pakisztán profán istenkáromlási törvényei

Pakisztán egyike a 12 muszlim többségű országnak, ahol az iszlám elleni istenkáromlás halálbüntetéssel sújtható – írja Kunwar Khuldune Shahid a Spectator oldalán.

Egy nyolcéves hindu fiút jelenleg őrizetben tartanak Pandzsáb déli részén. Ő a legfiatalabb Pakisztánban, akit istenkáromlással vádolnak. A fiút, akit azzal vádolnak, hogy egy helyi medreszében (iszlám iskola – A szerk.) vizelt, a múlt héten óvadék ellenében szabadlábra helyezték – megtorlásul egy muzulmán tömeg megrongálta a helyi hindu templomot. Eközben csütörtökön, egy nappal a templomi támadás után egy transznemű személyt letartóztattak istenkáromlás vádjával Abbottabadban, mert állítólag felgyújtotta a Koránt.

Ezek csak a legújabb istenkáromlási ügyek, áldozat nélküli bűncselekmények, amelyek halálbüntetést vonnak maguk után Pakisztánban. Valójában ez a büntetés kizárólag az iszlám megsértésére van fenntartva, a hinduizmus, a judaizmus, a kereszténység és más vallások elleni szentségtörés büntetlenül marad. Ezek a legújabb esetek aláhúzzák, hogy az istenkáromlásról szóló törvényt hogyan használják továbbra is a legsebezhetőbbek levadászására, amelyek az alapvető emberi jogokat követelő nőktől a vallási kisebbségekig terjedhetnek. Még az iszlám felsőbbség tagadása és az állítás is, hogy minden vallás egyenlő, istenkáromláshoz vezetett, és a haladó és eltérő véleményű muszlimokat is célba vették.

A szöveges üzenetek küldése, a versek megosztása, a házi feladatok kiadása, a filmek gyártása, a futball-labda készítése, a matricák eltávolítása és a víz ivása néhány olyan cselekedet, amelyet istenkáromlásnak neveztek ki Pakisztánban.

Még a Korán olvasása, az iszlám rituálék végrehajtása vagy önmagad muszlimnak nevezése is szentségtörő, ha az Ahmadiyya szektához tartozol, így Pakisztán az egyetlen ország, ahol börtönbe kerülhetnek – vagy akár halálra is ítélhetik őket – az iszlám gyakorlásáért. Ahol a hivatalosan kiközösített Ahmadiyya muszlimokat törvényileg tiltják az iszlám gyakorlásától, még a síita muzulmánok is áldozatul esnek az állami üldözésnek, és a szunnita többségű országban erőfeszítéseket tettek, hogy hitüket istenkáromlóvá tegyék.

Mielőtt a nyolcéves hindut istenkáromlással vádolták, egy hároméves síita muszlim ellen iszlám összejövetel megszervezése miatt vizsgálódtak.

Ezek az istenkáromlási esetek illusztrálják az iszlamista csőcselék könnyű hergelhetőségét. A Korán égetéséről szóló állítások nagy része vagy koholmány, vagy olyasvalaki tette, aki mentálisan nem egészséges. Egy 12 éves keresztény lánynak el kellett menekülnie az országból, miután hamisan azzal vádolták, hogy megszaggatta a Koránt, amit későbbi hírek szerint egy helyi iszlám tudós követett el, hogy befeketítse a lányt. Nem túl nagy gyanakvás a transznemű személy elleni vádakról is a legrosszabbat feltételezni.

A pakisztáni transzneműek már a társadalom legkiszorultabb tagjai közé tartoznak. A múlt hónapban egy transznemű embert megöltek egy partin egy északi városban, kettőt meggyilkoltak februárban Punjab központjában történt célzott gyilkosság során, míg egy másik transz holttestét találtak januárban Karachi városközpontjában. Csak Khyber Pakhtunkhwa tartományban az elmúlt hat évben több mint 70 transz embert öltek meg. Most áldozatul esnek az istenkáromlás törvényének.

Imran Khan válasza az istenkáromlás-ügyekre az volt, hogy elkezdett az állítólagos nyugati „iszlamofóbia” ellen fellépni, ahova exportálni akarja Pakisztán istenkáromlási törvényét. A Charlie Hebdo Mohamed-karikatúrái után hetekig tartottak a zavargások Pakisztánban. Khan kereskedelmi szankciókat is bevezetne az ország ellen, ahonnan Pakisztán több milliárd dollár értékű segélyt kap.

Figyelemre méltó, hogy néhány nappal Khan fenyegetései után az EU közös indítványt fogadott el Pakisztán istenkáromlási törvénye ellen, emlékeztetve Iszlámábádot, hogy az anyagilag előnyös programok az „emberi jogok és a vallásszabadság garantálására” vonatkozó kötelezettségekkel járnak. Az Európai Parlament idézte Shagufta Kausar és Shafqat Emmanual, a halálra ítélt keresztény házaspár esetét, mert állítólag istenkáromló szövegeket küldtek, akiket az indítvány után szabályszerűen elengedtek.

Pakisztán egyike annak a 12 muszlim többségű országnak, ahol az iszlám elleni istenkáromlás halálos büntetést von maga után, 20 másik pedig börtönbüntetést ad az ilyesmiért. Eddig legalább 77 bíróságon kívüli gyilkosságot követtek el Pakisztánban, százakat halálra ítéltek és ezreket hajléktalanná tettek. Ahelyett, hogy felszólították volna ezeket az országokat – amelyek a muzulmán világ túlnyomó részét alkotják -, hogy kerüljék az ördögi saría-törvényüket, az iszlám istenkáromlással szembeni erőszakot máshol is elterjesztették.

A hallgatás bűne – migráció, iszlám és a női jogok felszámolása

A muszlim bevándorlás következtében Európában kezd gyökeret verni egy olyan értékrend, amely nem tekinti egyenlőnek a nőket a férfiakkal. Hajdú Tímea recenziója.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Borítókép: Flickr