Melegek, transzneműek és szingli férfiak is bérelhetnek anyaméhet Izraelben

Az izraeli meleg párok, egyedülálló férfiak és transzneműek is szülővé válhatnak béranya útján az országban, jelentette be Nitzan Horowitz egészségügyi miniszter kedden. Az új irányelv január 11-én lép hatályba — értesült az ujkelet.live.

Egy júliusi bírósági döntést követően az Egészségügyi Minisztérium rendeletet adott ki az izraeli béranyasági törvény módosításáról, hogy egyenlő hozzáférést biztosítson a béranyákhoz „minden személy számára Izraelben”.

A Legfelsőbb Bíróság júliusi ítélete megsemmisítette a meglévő törvényben szereplő diszkriminatív definíciókat, amelyek bizonyos férfiakat kizártak béranyák államilag finanszírozott igénybevételéből. A bíróság kimondta, hogy a kormánynak kötelessége ugyanolyan feltételeket biztosítani a férfiaknak, mint a nőknek.

Eddig csak Izraelben lakó férfi és nő alkotta párok voltak jogosultak Izraelben béranyák államilag finanszírozott igénybevételére, valamint olyan egyedülálló nők, akik Izraelben laknak és egészségügyi problémáik akadályozzák őket, hogy teherbe essenek vagy kihordják a magzatot.

„Ma véget vetünk az évek óta tartó igazságtalanságnak és diszkriminációnak”

– örvendezett a nyíltan homoszexuális Horowitz egészségügyi miniszter keddi sajtótájékoztatóján.

„Mától egy hétre egyenlő hozzáférést biztosítunk a béranyákhoz Izraelben az egyedülálló férfiaknak, leendő apáknak, valamint a meleg pároknak – tulajdonképpen bárkinek. Ma adjuk ki a főigazgató új rendeletét, amely rögzíti a Legfelsőbb Bíróság ítéletét, és felülvizsgálja a törvényi eljárásokat.”

,,Az LMBT közösség tagjainak egyenlő joguk van szülőnek lenni”

– mondta Horowitz.

„A minisztériumban ezentúl minden szülőhöz és családhoz egyenrangúan viszonyulunk. Mindenkinek joga van szülőnek lenni. A transznemúek is jogosultak lesznek a béranyaság igénybevételelére Izraelben.”

Az izraeli meleg párok, egyedülálló férfiak és transzneműek számára eddig sem tiltotta semmiféle jogszabály a béranyák igénybevételét, de az állam nekik korábban nem fedezte a költségeiket. Az állam megtéríti a megrendelők összes költségét, beleértve a béranya fizetését, az egészségügyi ellátás és jogi eljárások díjazását.

Izrael az egyetlen ország a világon, amely államilag finanszírozza a fizetett béranyaság lehetőségét. Ez az intézmény azonban jelenleg Nyugat-Európa legtöbb országában köztörvényes bűncselekménynek számít.

Izraelben a jövőben meleg párok is igénybe vehetik a béranyaságot

A Legfelsőbb Bíróság aggályosnak tartja, hogy a törvény jelenlegi, megkülönböztetésen alapuló szabályozása sérti az emberi méltóságot.