Izraelben a jövőben meleg párok is igénybe vehetik a béranyaságot

A Legfelsőbb Bíróság ítélete nyomán az – Izraelben már eddig is legális – béranyaságról szóló törvényt ki kell egészíteni, hogy azonos nemű pároknak, illetve egyedülálló férfiaknak is lehetőséget adjon a béranyaságon keresztüli gyerekvállalásra.

Az alkotmánybírósági hatáskörben eljáró bíróság döntése értelmében a hatályban lévő, béranyaságról szóló izraeli törvény alkotmányellenes, és aránytalanul korlátozza a egyenlőséghez és a gyermekvállaláshoz való jogot, mert nem teszi lehetővé, hogy egyedülálló férfiak és meleg párok béranyaságon keresztül vállaljanak gyermeket Izraelben – írja az Izraelinfo.

A törvény szerint ma Izraelben kizárólag kétnemű párok, illetve olyan egyedülálló nők vehetnek igénybe béranyát, akiknek azt egy bizottság engedélyezi arra tekintettel, hogy egészségügyi okokból nem képesek gyermeket kihordani.

A bíróság azt is aggályosnak tartja, hogy a törvény jelenlegi, megkülönböztetésen alapuló szabályozása sérti az emberi méltóságot és megalázó, mivel nemi identitáson alapuló diszkriminációt alkalmaz.

Az Izraelinfo idézi a Legfelsőbb Bíróság elnökét, Ester Hayutot, aki hangsúlyozta: a modern kor technikai vívmányai és az orvostudomány fejlődése megállíthatatlan, ami a gyermekvállalás területét sem kerülte el.

Véleménye szerint a jogalkotónak kötelessége tiszteletben tartani a meleg párok és az egyedülálló férfiak méltóságát és gyermekvállaláshoz való jogát, nem korlátozhatja azt nemi alapon, ezzel elzárva a saját gyermekvállalás lehetőségétől a nem kétnemű párkapcsolatban élőket.

A teljes cikket itt olvashatja el.

„Yes BDS” – a melegeket is bevetik az izraeli Eurovízió ellen

Régi vádat hoz fel újra az Izraelt bojkottálni akaró LMBT-mozgalom. Teljesen alaptalanul.