New York állam prioritást ad a Covid-kezelésében a „nem fehér” betegeknek

„A „nem fehér” vagy spanyolajkú/latinó faji/etnikai hovatartozást kockázati tényezőnek kell tekinteni, mivel a régóta fennálló rendszerszintű egészségügyi és társadalmi egyenlőtlenségek hozzájárultak a COVID-19 okozta súlyos betegség és halálozás fokozott kockázatához”- olvasható New York állam egészségügyi minisztériumának hivatalos iránymutatásában. 

A szájon át szedhető antitest és monoklonális antitest kezelések New York-i hiányára való tekintettel New York állam egészségügyi minisztériuma új iránymutatásokat adott ki az egészségügyi szakemberek számára, hogy kitalálják, hogyan adagolják a gyógyszereket – írja a Post Millennial.

A cél az, hogy a leginkább veszélyeztetetteknek adjanak lehetőséget a kezelésre, és azoknak, akik „nem fehérek” vagy spanyol/latinó etnikumúak” – írja az egészségügyi minisztérium. Ez azt jelenti, hogy a „nem fehér” bőrszínt „kockázati tényezőnek” tekintik a „rendszerszintű rasszizmus miatt”.

Ez nem jelenti azt, hogy fehérek nem kaphatnak kezelést, ha megfelelnek minden egyéb kritériumnak.

A „régóta fennálló rendszerszintű egészségügyi és társadalmi egyenlőtlenségek”, amelyeket az Egészségügyi Minisztérium a faji vagy etnikai hovatartozással, és nem az egészségügyi problémákkal hoz összefüggésbe, lényegében önmagukban is kockázati tényezőknek minősülnek. A New York-i Egészségügyi Minisztérium a kockázati tényezőktől függetlenül minden színes bőrű ember számára engedélyezi a vírus elleni gyógyszereket, de csak olyan fehérek kaphatnak, akik beleférnek a „veszélyeztetett” kategóriába.

New York város egészségügyi bizottsága októberben „közegészségügyi vészhelyzetet” hirdetett a rasszizmus miatt. Kathy Hochul kormányzó, aki azután került hatalomra, hogy Andrew Cuomo távozni kényszerült hivatalából,

december végén közegészségügyi válsághelyzetnek nyilvánította a rasszizmust.

„Az S.2987-A/A.5679. számú jogszabály a rasszizmust közegészségügyi válsághelyzetnek nyilvánítja, és munkacsoportot hoz létre a faji egyenlőség előmozdítására New York állam egész területén” – adta közre a kormányzó.

Márciusban a bostoni orvosok azt követelték, hogy az orvosi erőforrásokat úgy osszák el, hogy a faji hovatartozás fontos szerepet játsszon az ellátás elosztásában.

Az AP júniusban arról számolt be, hogy „a feketék a COVID-19 összes olyan halálesetének 15%-át teszik ki, ahol a faji hovatartozás ismert, míg a spanyolajkúak 19%, a fehérek 61%-, az ázsiai amerikaiak pedig 4%”.

Borítókép: Unsplash/Ying Ge

Zsidó vagyok és fekete – hol a helyem?

Miután évekig megkérdőjelezték zsidóságát fekete bőrszíne miatt, Nadine Batchelor-Hunt Izraelbe utazott, hogy találkozzon az etiópiai zsidó kisebbséggel.