Gáz importra szorulhat Irán

Irina Szlav az Oilprice oldalán az iráni médiára hivatkozva azt írja, hogy bár Irán a világ második legnagyobb földgáz-tartalékával rendelkező országa, ha nem talál befektetőket több 50 milliárd dolláros gázipari beruházáshoz, könnyen szorulhat komolyabb importra is akár.

Bár Iránban található a globális gáztartalékok több mint 17 százaléka, az ország az utóbbi időben súlyosan alulfinanszírozottá vált, miután Trump elnök kiléptette az Egyesült Államokat az Iránnal kötött nukleáris megállapodásból, és újra gazdasági szankciókat vezetett be az ország ellen – írja a Mandiner Makronóm

Ezek az intézkedések elijesztették azokat az energetikai óriásokat, amelyeknek meg voltak az eszközeik ahhoz, hogy segítsék Teheránt a hatalmas gáztartalékok kiaknázásában.

Biden elnök ugyan újrakezdte a tárgyalásokat Iránnal, de az utóbbi időben ezek is megrekedtek, mivel egyik fél sem hajlandó megtenni a szükséges engedményeket. Ennek eredményeként az iráni kormány figyelmeztetett, hogy az országban az idei télen áramkimaradásokra kell számítani, mivel az erőművek gázellátása akadozhat.

Az Iran International cikke szerint az Iráni Nemzeti Olajtársaság ügyvezető igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az országot az a veszély fenyegeti, hogy nettó gázimportőrré válik, ha nem tesznek sürgős lépéseket ennek megakadályozására.

Teljes cikk. 

Ezt a cikket szerkesztőségünk, tekintettel a szombati munkatilalmakra, még a sábát beállta előtt időzítette.

Jöhet a közel-keleti nukleáris hidegháború?

„Oroszország és Kína bizonyára örül, ahogy a „dekadens” amerikaiak ráugranak a gereblyére, és csodálkoznak, hogy az miért csap az arcukba. De Amerika szövetségesei nem élvezik a műsort” – írja az amerikaiak Iránnal kapcsolatos stratégiájáról Dominic Green.

Borítókép: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH