Így harcolt Izrael 2021-ben iráni célpontok ellen Szíriában

„Két háború közötti hadjárat”: Izrael 2021-ben „tucatnyi” szíriai célpontra csapott le, hogy megakadályozza a térség iráni milícáinak megerősödését. 

Az izraeli hadsereg kedden közölte, hogy az idén végrehajtott légicsapások „tucatnyi” szíriai célpontot értek el, és korlátozták Irán azon képességét, hogy fegyvereket juttasson a proxi hadseregeinek — írja a The Algemeiner.

„A hadműveletek kiterjedésének növekedése az elmúlt évben ahhoz vezetett, hogy jelentősen megszakadt az ellenségeink által a különböző színterekre irányuló fegyverek mozgása” – mondta az IDF vezérkari főnöke, Aviv Kochavi altábornagy.

2021 folyamán az izraeli hadsereg több tucat szíriai és három libanoni célpontra mért csapást az úgynevezett „két háború közötti hadjárat” részeként – közölte az IDF az év végi jelentésében. A hadjárat a szíriai területen és Libanonban lévő, főként Iránhoz és szövetségeseihez köthető célpontok elleni támadásra összpontosít, hogy az iszlám köztársaság katonai kiépítésére és képességeire csapást mérjenek, miközben elkerülik az eszkalációt.

„Az IDF egy nagyon jelentős operatív tevékenységgel teli évet zár le. Különböző frontokon jelentkező fenyegetésekkel foglalkoztunk, amelyek mindegyikét Irán táplálta” – mondta Benny Ganz, izraeli védelmi miniszter. „Nem fogjuk hagyni, hogy Irán fegyvereket juttasson el olyanoknak, akik Izrael polgárait fenyegetik”.

A szíriai állami média kedden azzal vádolta Izraelt, hogy légicsapást hajtott végre a szíriai Latakia kikötője ellen, amely tüzet okozott a konténerraktár területén, megrongálta a közeli épületeket, és „jelentős anyagi károkat” okozott.

Az izraeli média a hónap elején arról számolt be, hogy Irán szíriai fegyverellátásának háromnegyedét sújtották az IDF csapásai.

Eközben az izraeli hadsereg az elmúlt hónapokban fokozta felkészültségét egy esetleges konfliktusra, és megerősítette a polgári ellenálló képességet a Szíriával és Libanonnal közös északi határ mentén. Jáir Lapid külügyminiszter kedden megismételte Izrael azon szándékát, hogy „szükség esetén” „egyedül fog cselekedni” annak megakadályozására, hogy Irán nukleáris állammá váljon, miközben Bécsben újraindultak a tárgyalások Teherán és a világhatalmak között.

Izrael idén 31 rakéta- és aknavető-támadással szállt szembe, amelyeket a Hezbollah terrorszervezet és palesztin fegyveresek Libanonból lőttek ki – közölte az IDF. Két rakétát Szíriából lőttek ki az Izrael és a Hamász terrorszervezet közötti májusi ellenségeskedések során. Válaszul a Libanonból érkező rakéta- és aknavetőtűzre az izraeli hadsereg mintegy 200 tüzérségi lövedéket és 15 lőszert lőtt ki vadászgépekről.

Az izraeli hadsereg azt is közölte, hogy az év folyamán kilenc Libanonból és egy Szíriából érkező beszivárgási kísérletet hiúsított meg, és 120 kilogramm kábítószert, valamint 75 fegyvert foglalt le. Összességében az IDF 2021-ben 13 libanoni és szíriai csempészkísérletet hiúsított meg, szemben a tavalyi nyolccal és a 2019-es kilenccel.

Hirtelen fog kirobbanni a következő libanoni háború

A Hezbollah ereje a meglepetés ereje. Nem lesz előjáték. A következő háború úgy fog kezdődni, mint az előző, minden egyszerre indul, mikor úgy tűnik, hogy nem is történik semmi – írja Matti Friedman a Tablet magazinban.