Egy kínai városban nyilvánosan megszégyenítették a Covid-intézkedések megsértőit

Dél-Kínában felfegyverzett rohamrendőrök a Covid-szabályok négy állítólagos megsértőjét védőfelszerelésben hordozták végig az utcákon, a fényképeiket a nyakukba akasztották. 

Négy maszkos, védőruhás gyanúsítottat – akiknél plakátok voltak, amelyeken a fényképük és nevük szerepelt – kedden nagy tömeg előtt vonultatták fel a Kuanghszi-régió Csianghszi városában – számolt be a Daily Mail.

Az eseményről készült fotókon látható, hogy minden gyanúsítottat két rendőr fog közre – akik arcpajzsot, maszkot és védőruhát viselnek -, és körülöttük rohamfelszerelésbe öltözött rendőrök haladtak, akik közül néhányan fegyvert tartottak a kezükben.

https://www.youtube.com/watch?v=19eG0YDrXWo

A nyilvános megszégyenítés része volt a helyi kormány által augusztusban bejelentett fegyelmi intézkedéseknek, amelyekkel az egészségügyi szabályokat megszegőket büntetik – írja a brit Mail.

Kína 2010-ben az emberi jogi aktivisták több évtizedes kampánya után betiltotta a bűncselekmények elkövetésével gyanúsítottak nyilvános megszégyenítését, de a gyakorlat újra felbukkant.

Csianghszi város utcáin felvonultatott négy személyt azzal is megvádolták, hogy illegális migránsokat szállítottak, miközben Kína határai a járvány miatt nagyrészt zárva maradtak – írja a Guangxi News.

Csianghszi a kínai és a vietnami határ közelében fekszik.

23.2125569,101.8974512

Find local businesses, view maps and get driving directions in Google Maps.

A helyi újság szerint a felvonulás „valóságos figyelmeztetést” adott a lakosságnak, és „elrettentette a határral kapcsolatos bűncselekményeket”.

De ez is visszatetszést váltott ki, a hivatalos szervek és a közösségi média felhasználói bírálták a keménykezű megközelítést.

A videókat nagy felháborodás követte, és még a kínai kormányzat lapjai is keménykezűnek nyilvánították a megközelítést.

„Bár Csianghszi „óriási nyomás alatt áll”, hogy megakadályozza a behurcolt koronavírusos eseteket, „az intézkedés súlyosan sérti a jogállamiság szellemét, és nem engedhető meg, hogy újra megtörténjen” – írta szerdán a Kínai Kommunista Párthoz tartozó Beijing News.

Az elmúlt hónapokban más, illegális csempészettel és emberkereskedelemmel vádolt gyanúsítottakat is felvonultattak a városban.

Kínában a tartományok küzdenek azzal, hogy a hivatalos „zéró-covid” politikát kell követniük – írja a Daily Mail.

Hszian városának vezetői hétfőn közölték 13 millió emberrel, hogy csak akkor hagyhatják el otthonukat, ha tesztelésre rendelik őket, vagy orvosi vészhelyzetben. A városban kedden 175 új esetet jelentettek és ez a legnagyobb lezárás Wuhan óta.

A nyugati gazdasági elit kapzsiságának köszönhető Kína felemelkedése?

Kína első embere, Hszi Csin-ping arra számíthat, hogy a Nyugat eltemeti önmagát.