Egy kínai városban nyilvánosan megszégyenítették a Covid-intézkedések megsértőit

Dél-Kínában felfegyverzett rohamrendőrök a Covid-szabályok négy állítólagos megsértőjét védőfelszerelésben hordozták végig az utcákon, a fényképeiket a nyakukba akasztották. 

Négy maszkos, védőruhás gyanúsítottat – akiknél plakátok voltak, amelyeken a fényképük és nevük szerepelt – kedden nagy tömeg előtt vonultatták fel a Kuanghszi-régió Csianghszi városában – számolt be a Daily Mail.

Az eseményről készült fotókon látható, hogy minden gyanúsítottat két rendőr fog közre – akik arcpajzsot, maszkot és védőruhát viselnek -, és körülöttük rohamfelszerelésbe öltözött rendőrök haladtak, akik közül néhányan fegyvert tartottak a kezükben.

People who allegedly broke lockdown rules are publicly shamed in China

Armed riot police in southern China have paraded four alleged violators of Covid rules through the streets, state media reported Wednesday, leading to critic…

A nyilvános megszégyenítés része volt a helyi kormány által augusztusban bejelentett fegyelmi intézkedéseknek, amelyekkel az egészségügyi szabályokat megszegőket büntetik – írja a brit Mail.

Kína 2010-ben az emberi jogi aktivisták több évtizedes kampánya után betiltotta a bűncselekmények elkövetésével gyanúsítottak nyilvános megszégyenítését, de a gyakorlat újra felbukkant.

Csianghszi város utcáin felvonultatott négy személyt azzal is megvádolták, hogy illegális migránsokat szállítottak, miközben Kína határai a járvány miatt nagyrészt zárva maradtak – írja a Guangxi News.

Csianghszi a kínai és a vietnami határ közelében fekszik.

23.2125569,101.8974512

Find local businesses, view maps and get driving directions in Google Maps.

A helyi újság szerint a felvonulás “valóságos figyelmeztetést” adott a lakosságnak, és “elrettentette a határral kapcsolatos bűncselekményeket”.

De ez is visszatetszést váltott ki, a hivatalos szervek és a közösségi média felhasználói bírálták a keménykezű megközelítést.

A videókat nagy felháborodás követte, és még a kínai kormányzat lapjai is keménykezűnek nyilvánították a megközelítést.

“Bár Csianghszi “óriási nyomás alatt áll”, hogy megakadályozza a behurcolt koronavírusos eseteket, “az intézkedés súlyosan sérti a jogállamiság szellemét, és nem engedhető meg, hogy újra megtörténjen” – írta szerdán a Kínai Kommunista Párthoz tartozó Beijing News.

Az elmúlt hónapokban más, illegális csempészettel és emberkereskedelemmel vádolt gyanúsítottakat is felvonultattak a városban.

Kínában a tartományok küzdenek azzal, hogy a hivatalos “zéró-covid” politikát kell követniük – írja a Daily Mail.

Hszian városának vezetői hétfőn közölték 13 millió emberrel, hogy csak akkor hagyhatják el otthonukat, ha tesztelésre rendelik őket, vagy orvosi vészhelyzetben. A városban kedden 175 új esetet jelentettek és ez a legnagyobb lezárás Wuhan óta.

A nyugati gazdasági elit kapzsiságának köszönhető Kína felemelkedése?

Kína első embere, Hszi Csin-ping arra számíthat, hogy a Nyugat eltemeti önmagát.