Jövőre minden svájci bármikor megváltoztathatja a nemét

Svájcban január 1-jétől az emberek az anyakönyvi hivatalban tett látogatással legálisan megváltoztathatják nemüket, ezzel az ország az európai nemi önazonosítási mozgalom élvonalába került — írja a Reuters.

Svájc Írország, Belgium, Portugália és Norvégia mellett azon kevés országok közé tartozik a kontinensen, amelyek lehetővé teszik, hogy valaki hormonterápia, orvosi diagnózis vagy további értékelési és bürokratikus lépések nélkül, legálisan változtassa meg nemét.

A svájci polgári törvénykönyvbe foglalt új szabályok értelmében minden 16 éves és idősebb személy, aki nem áll gyámság alatt, az anyakönyvi hivatalban tett önbevallással módosíthatja nemét és hivatalos nevét. A fiatalabbaknak és a felnőtt védelem alatt állóknak gyámhatósági hozzájárulásra lesz szükségük.

Ez változást jelent a jelenlegi, regionálisan előírt svájci normákhoz képest, amelyek gyakran orvosi szakvéleményt igényelnek, amely igazolja az egyén transznemű identitását.

Egyes kantonok – a szövetségi Svájc félautonóm régiói – azt is megkövetelik, hogy az illető hormonkezelésen vagy anatómiai átalakuláson vegyen részt ahhoz, hogy jogilag megváltoztathassa nemét, míg a névváltoztatáshoz bizonyítékra lehet szükség, hogy az új név már több éve nem hivatalosan használatban van.

A régóta főként szociálisan konzervatívnak ismert Svájc szeptemberben szavazta meg a polgári házasság és a gyermek örökbefogadás jogának legalizálását az azonos nemű párok számára, az egyik utolsó nyugat-európai országként, amely ezt megtette.

Az új nemváltoztatási szabályokkal Svájc csatlakozik ahhoz a világszerte mindössze két tucat országhoz, amely a nemválasztást az orvosi eljárásoktól függetleníteni kívánja.

Míg néhány más európai ország, köztük Dánia, Görögország és Franciaország eltörölte az orvosi beavatkozások, köztük a nemváltoztató műtét, a sterilizáció vagy a pszichiátriai értékelés követelményét, addig szabályaik további lépéseket vagy feltételeket írnak elő.

Spanyolország júniusban elfogadott egy törvénytervezetet, amely lehetővé teszi, hogy 14 éves kor felett bárki legálisan, orvosi diagnózis vagy hormonterápia nélkül megváltoztathassa nemét. Németország 2018-ban az első európai kormányként bevezette a harmadik nemi opciót, de 2021 júniusában lelőtt két, a nemi önazonosítás bevezetését célzó törvényjavaslatot. Egy új transznemű parlamenti képviselő reméli, hogy ezt orvosolni tudja.

Úgy tűnik, Svájcban megszavazták a melegházasság legalizálását

A népszavazás azonban nem csak a házasságról dönt, hanem arról is, hogy a homoszexuális párok fogadhassanak-e örökbe gyerekeket.