A bostoni karácsonyfa zsidó története

A hónap elején, egy szokatlanul meleg decemberi éjszakán mintegy 12 000 ember gyűlt össze a Bostonban, hogy lássa kigyulladni a fényeket a város hivatalos karácsonyfáján: egy fenséges, 48 láb magas lucfenyőn — írja a Jewish Telegraphic Agency zsidó hírügynökség.

Ez volt az ötvenedik alkalom, mikor Nova-Scotia lakossága szállította Boston fáját – ezzel emlékeznek meg arról, hogy a város egy súlyos válság idején támogatta a kanadai tartományt.

A december 2-i ünnepségen ott volt Michelle Wu, Boston új polgármestere, aki a hónap elején három nyilvános hanukai gyertyagyújtáson is részt vett, és Tim Houston, Nova-Scotia tartományi miniszterelnöke is.

A kanadai tartomány a fával arra emlékezik, mikor 100 évvel ezelőtt Halifaxnak a kikötőjében hatalmas robbanás történt.

A tűz közel 2000 embert ölt meg és 9000-en megsebesültek, sokakat megvakítottak a repeszek. A detonáció a környékbeli épületek és házak nagy részét a földdel tette egyenlővé.

1917. december 6-án, néhány órával a pusztító halifaxi robbanás után Boston Abraham Ratsheskyt (1864-1943), üzletembert, bankárt, politikust, filantrópot és zsidó bevándorlók fiát, Samuel McCall akkori kormányzó bízta meg az állami segélyakció vezetésével.

Élénk beszámolók írnak arról a megrázó jelenetről, amikor egy hóvihar megállította a missziót az új-skóciai Folly Mountain mellett. Ratshesky könyörgött a legénységnek, hogy tartsanak ki a fáradságos lapátolás során, érzékeltetve a halifaxiak kétségbeesését.

„A férfiak, felismerve ezt, és tudva, hogy minden pillanat értékes, trójaiak módjára dolgoztak” – írta Ratshesky a küldetésről szóló hivatalos jelentésében. Egy órán belül a vonat továbbindult Halifaxba.

Napokkal később két, további orvosi személyzettel és ellátmányokkal megrakott hajó hagyta el a bostoni kikötőt Halifax felé, az átfogó segélyakció részeként. John Bacon, a 2017-ben megjelent „The Great Halifax Explosion” című történelmi könyv szerzője szerint a Massachusettsből származó hozzájárulások teljes összegét 750 000 dollárra teszik.

Bár hamarosan további segítség is érkezett az ország más részeiből, Halifax választott vezetői és tisztviselői különösen Massachusettsnek és Ratsheskynek mondtak köszönetet.

„A fa a mi eszközünk arra, hogy azt mondjuk: ‘Köszönjük, hogy ott voltatok, amikor szükségünk volt rátok'” – mondta Houston az idei ünnepségen.

Akkoriban „csak arra vágytunk, hogy segíthessünk. Hihetetlen látni, hogy ez a kötelék és barátság a mai napig tart” – mondta Wu.

A „Cap” néven ismert Ratshesky vezető szerepet töltött be a zsidó közösségi ügyekben. Miután segített családja ruházati üzletének vezetésében, Ratshesky testvérével, Izraellel együtt megalapította a U.S. Trust Company-t, egy úgynevezett „zsidó bankot”, hogy kölcsönöket nyújtson a bevándorlóknak.

Vezetői tehetsége és bátorsága – a sürgősségi egészségügyi létesítmények gyors felállítása és a segítségnyújtás megszervezése – hőssé tette őt a halifaxiak körében.

Ratshesky „motorja volt ennek a nagy segélyezési erőfeszítésnek, de az ő szerepe nagyrészt feledésbe merült” – mondta Rachel King a Wyner Family Jewish Heritage Center igazgatója. A központ, amelynek archívumában kiterjedt feljegyzések találhatók az új-angliai zsidókról, a Ratshesky család iratainak ad otthont – egy olyan gyűjteménynek, amely egy kopott és megsárgult családi albumot tartalmaz, amely a halifaxi misszióval kapcsolatos híradásokat, leveleket és egyéb emléktárgyakat tartalmaz.

A robbanást követően Ratshesky továbbra is aktívan részt vett a közügyekben. Az I. világháború alatt Ratshesky Massachusetts állam élelmiszerügyi adminisztrátorának segédje volt. 1930-32 között az Egyesült Államok minisztere (nagykövete) volt Csehszlovákiában, ahol az ország legmagasabb kitüntetését, a Fehér Oroszlán első osztályú rendet kapta.

A zsidó közösségen belül a Federated Jewish Charities, a Combined Jewish Philanthropies of Greater Boston elődjének elnöke volt, és a városi Beth Israel Kórház egyik korai alapítója és támogatója. A Jewish Advocate, a bostoni zsidó újság 1943 márciusában fényes méltatással emlékezett meg haláláról.

Az 1916-ban alapított A.C. Ratshesky Alapítvány ma is folytatja jótékonykodását.

Miért eszik sok amerikai zsidó kínai étteremben karácsonykor?

Több, mint 100 éve tart a zsidók kínai ételekkel folytatott „románca” karácsony este.