Mit mondanak az etióp legendák a frigyláda hollétéről?

Egy Etiópiában régóta élő legenda szerint a frigyládát 3000 évvel ezelőtt egy Menelik nevű férfi, Sába királynőjének és Salamon izraeli királynak a fia vitte az afrikai országba – írja a The Jerusalem Post.

Sokak szerint a szövetség ládája, amely a Tízparancsolat tábláit is tartalmazza, a mai napig Etiópiában lehet.

Egy Etiópiában régóta élő legenda szerint a frigyládát 3000 évvel ezelőtt egy Menelik nevű férfi vitte oda, aki a legenda szerint Sába királynőjének és Salamon izraeli királynak volt a fia. A legenda szerint Sába királynője Etiópiából származott, és Jeruzsálembe utazott, ahol Salamon király elcsábította, és később hazatérve Meneliknek adott életet. Menelik aztán Jeruzsálembe utazott, hogy az apjánál tanuljon, mielőtt magához vette a frigyládát, és Etiópiába vitte, ahol a legenda szerint még mindig az akszumi Miasszonyunk Sioni Mária templomban található, amelyet csak „a frigyláda őrzője” tekinthet meg.

Egy másik elmélet szerint, a Manasszé király által Izraelből elűzött zsidók egy csoportja vitte magával a frigyládát, először Egyiptomba, aztán onnan végül a Níluson felhajózva Etiópiába.

Ki volt Sába királynője?

Sába királynőjének Salamon király udvarában tett látogatását egy rövid és viszonylag eseménytelen bibliai történet. És mégis, ez az egyszerű elbeszélés számtalan legendát, történetet és művészeti alkotást ihletett.

Az akszumi Sioni Mária-templomhoz utazó kutatók állítólag megismerkedtek egy férfival, akit a frigyláda őrzőjeként emlegetnek. A szóban forgó férfi állítólag egész életében a templomot körülvevő, elkerített területen belül él, és nem hagyhatja el a helyét halála napjáig, amikor is a következő őrző lép a helyére. A templom kápolnájában 30 korábbi őrző palástjai vannak kiállítva – akik mindegyike azt állította, hogy az általuk védett tárgy a valódi frigyláda.

Míg mások vitatják és megcáfolják ezt a legendát – azt állítva, hogy a templomban lévő frigyláda legfeljebb csak egy másolata az eredetinek -, addig az jól illeszkedik Etiópia korábbi császárának Hailé Szelassziének az állításához, miszerint ő Menelik közvetlen leszármazottja.

Szelasszié, aki 1930-1974 között uralkodott Etiópiában, magát „Júda oroszlánjának” nevezte, és a 225. királynak, aki Dávid királytól származik, amelyet feltüntetett országa zászlóján és pénzein is.

Évezredek óta hiába kutatják a frigyláda hollétét

A muszlim hatóságok már többször is megvádolta Izraelt azzal, hogy alagutat fúr a szent hegy belsejébe, hogy megkeresse és biztonságos helyre szállítsa a frigyládát.