Izraeli tudósok szerint egy ősi görög gyógyszer csökkentheti a covid-halálozást

Egy sáfránynövényből származó ókori görög gyógyszer akár 50%-kal is csökkenthetné a koronavírusos betegek halálozási arányát – derül ki a hónap elején a European Journal of Internal Medicine című szaklapban közzétett tanulmányból, amelyet a Jeruzsálemi Héber Egyetem és a Hadassza Orvosi Iskola izraeli kutatója készített – írja a The Jerusalem Post.

A kolhicin nevű gyógyszer több ezeréves múltra tekint vissza az ókori Egyiptomban, ahol különleges gyógyító tulajdonságairól volt ismert. Azon kevés gyógyszerek egyike, amelyek a modern időkig fennmaradtak. Legújabban a köszvény okozta gyulladás kezelésére és megelőzésére használják.

Ami Schattner professzor az elmúlt 20 évben ezzel az ősi gyógyszerrel kezelt betegeket kutatta és elemezte. Schattner megállapította, hogy a kolhicin a COVID-19 kezelésében is hatékonynak tűnik.

Eddig négy, mintegy 6000 koronavírusos betegre kiterjedő, ellenőrzött vizsgálatot publikáltak a kolhicin hatásáról, mondta Schattner, és mindegyik „jelentős javulást mutatott, és ami a legfontosabb, a halálozás mintegy 50%-kal csökkent azokhoz képest, akiket nem kezeltek kolhicinnel”.

A gyógyszer olcsó, napi fél milligrammnyi kis adag szükséges belőle, és már bizonyítottan biztonságos a használata, így a kolhicin „fontos felfedezés, amely jelentősen hozzájárulhat sok beteg megbetegedésének és elhalálozásának megelőzéséhez, ha mindez a további vizsgálatokban is megerősítést nyer”.

Az egyetlen mellékhatás egyes betegeknél a hasmenéses rohamok lehetnek; a betegek mintegy 10%-a emiatt hagyja abba a gyógyszer alkalmazását.

A gyógyszert világszerte tesztelték a COVID-19 világjárvány kezelésében, többek között Kanadában, Görögországban, Dél-Afrikában, Spanyolországban és Brazíliában.

„Az eredmények lenyűgözőek voltak” – mondta.

A kolhicint először egy i. e. 1550-ből származó ókori egyiptomi papiruszon említik, még azelőtt, hogy a zsidó nép elhagyta volna Egyiptomot, a bibliai történet szerint. Később az ókori Görögországban, a bizánci korban, majd több mint 1000 évvel ezelőtt az arab orvosok is használták.

Bennett: Jön az ötödik hullám, minden családnak fel kell készülnie rá

„Minden családnak fel kell készülnie. Mindenkinek meg kell győződnie arról, hogy ő maga három oltással be van-e oltva, és hogy a gyermekei be vannak-e oltva” – mondta Bennett.

Mikor kezdhetik el használni a gyógyszert a COVID-betegek megsegítésére?

Schattner szerint további vizsgálatokra van szükség ezen előzetes eredmények megerősítésére, de szerinte semmi sem indokolja, hogy a gyógyszert ne lehetne már most elkezdeni használni.

„Bár a kolhicin koronavírusos betegeknél kifejtett hatásáról szóló kezdeti adatok nagyon ígéretesek, több betegnek kell részt vennie véletlenszerű, kontrollált vizsgálatokban” – mondta Schattner.

„De ez nem akadályozna meg abban, hogy már most is használjam a gyógyszert a nagy kockázatú betegeknél, hogy remélhetőleg csökkentsem a súlyos betegség kialakulásának esélyét. Azzal, hogy a koronás betegeknél használjuk, nincs vesztenivalónk, és sokat nyerhetünk” – zárta Schattner.

Németországi szakértők napi több százezer omikron fertőzéssel számolnak

Ez a sötét prognózis a német kutatók által vizsgált nemzetközi adatokon alapul. Az Egyesült Királyság az egyik példa, ahol az omikronfertőzések aránya háromnaponta megduplázódik.