Bennett: Jön az ötödik hullám, minden családnak fel kell készülnie rá

Az egészségügyi minisztérium javasolja, hogy az USA-t és Kanadát is vegyék fel a beutazási tilalom alá eső országok listájára – írja a The Jerusalem Post.

Újabb koronavírushullám éri el Izraelt, és minden családnak fel kell készülnie rű – figyelmeztetett Naftali Bennett miniszterelnök a kabinet heti ülésének megnyitóján.

„Az omikron már az országban van, már vannak fertőzések a közösségeken belül”

– mondta Bennett.

„Minden családnak fel kell készülnie. Mindenkinek meg kell győződnie arról, hogy ő maga három oltással be van-e oltva, és hogy a gyermekei be vannak-e oltva”.

Az izraeli határokat november vége óta lezárva tartják a külföldi állampolgárok előtt az omikron variáns izraeli terjedésének megakadályozása vagy legalábbis lassítása érdekében. Az izraelieknek az is tilos, hogy vörös országokba utazzanak, hacsak nem kapnak erre külön kormányzati engedélyt, és ha visszatérnek, legalább hét napig karanténban kell maradniuk, még akkor is, ha teljesen be vannak oltva.

Minden hazatérő izraeli állampolgárt, függetlenül az immunizációs státuszától, szintén legalább három napos karanténra köteleznek.

„Értékes időt nyertünk Izrael államának, legalább három hétig késleltettük az omikront”

– mondta Bennett, de hozzátette, hogy „az idő fogytán van, és egyszerűen nem elég”.

Németországi szakértők napi több százezer omikron fertőzéssel számolnak

Ez a sötét prognózis a német kutatók által vizsgált nemzetközi adatokon alapul. Az Egyesült Királyság az egyik példa, ahol az omikronfertőzések aránya háromnaponta megduplázódik.