Németországi szakértők napi több százezer omikron fertőzéssel számolnak

A németországi szakértők szerint nem vagyunk felkészülve az elkerülhetetlenre: naponta több százezer omikronfertőzésre – írja a DW.

„Csak idő kérdése, hogy mikor csap le ránk az omikron a teljes erejével, „nem a ha, hanem a mikor” a kérdés. És ez a „mikor” hamarosan itt van”

– mondta Németország három vezető kutatója egy virtuális országos sajtótájékoztatón szerdán.

Christoph Neumann-Haefelin, a Freiburgi Egyetemi Orvosi Központ immunológusa szerint január közepére valószínűleg az omikron lesz a SARS-CoV-2 koronavírus domináns változata – kiszorítva a delta változatot, amely eddig az egyik legfertőzőbb törzs volt a COVID-19 világjárvány kezdete óta.

Neumann-Haefelin azt jósolja, hogy a fertőzési arány drámaian meg fog ugrani – valószínűleg napi százezrekre.

Ez a sötét prognózis a német kutatók által vizsgált nemzetközi adatokon alapul. Az Egyesült Királyság az egyik példa, ahol az omikronfertőzések aránya két-háromnaponta megduplázódik.

Dirk Brockmann, a berlini Humboldt Egyetem fizikusa szerint ez háromszor-négyszerese a korábbi változatoknál tapasztalt fertőzési arányoknak.

Az Egyesült Királyságban a szakértők becslései szerint az új omikronfertőzések száma akár napi 400 000-700 000 esetre is megugorhat.

Úgy vélik, lehetséges, hogy 20-34 millió ember fertőződhet meg omikronnal mostantól (2021 decemberétől) 2022 áprilisáig – ez az Egyesült Királyság lakosságának körülbelül a fele -, a társadalmi távolságtartásra, a maszkokra, az iskolák bezárására és egyebekre vonatkozó megerősített szabályok ellenére.

„Meglepődnék, ha itt Németországban nem alakulna ki hasonló helyzet”

– mondta Brockmann.

Pfizer vezérigazgató: Izrael jelenti a reménysugarat ebben a világjárványban

Albert Bourla beszélt a Netanjahuval és Bennettel való jó kapcsolatáról, és válaszolt a koronavírus vakcina miatt aggódó szülőknek is.