A brooklyni zsidók beoltásáért kampányolnak

Mielőtt a legtöbb New York-i hallotta volna a „koronavírus” szót, egy másik közegészségügyi riadalom uralta a helyi híreket: a 2019-es kanyarójárvány, amely kulcsfontosságú párhuzamokat mutatott az eljövendő világjárvánnyal — írja a Jewish Telegraphic Agency zsidó hírügynökség.

2019-ben, amikor az Egyesült Államokban 1282 bejelentett kanyarós megbetegedést regisztráltak – 1992 óta a legmagasabb számot -, ezek többsége a New York-i és külvárosi, aluloltott, ortodox közösségekben koncentrálódott. Akkor is, mint most, a legtöbb ortodox rabbi arra biztatta híveit és követőit, hogy oltassák be magukat, míg a közösség egyes vezetői elítélték ezt, mert szerintük antiszemita hozzállás az, hogy a zsidók betegségeket terjesztenek.

Az MMR (kanyaró, mumpsz és rubeola) elleni oltások aránya később emelkedett a közösségekben, de az ortodox zsidók egy hangos kisebbsége csatlakozott a szélesebb körű oltásellenes mozgalomhoz. Brooklynban és a New York-i Monseyben közönséget is toboroztak, hogy az oltás vélt veszélyei elleni szónoklataikat meghallgassák. Az egyik leglátványosabb ortodox oltásellenes kampány egy fényes, 40 oldalas brosúra volt, amelyet a Parents Educating & Advocating for Children’s Health, azaz a PEACH nevű szervezet adott ki.

New York bekeményít: beoltják az ultraortodoxokat

Egyesek azért ellenezték a törvényt, mert szerintük az sérti a szabad vallásgyakorlást.

Most, több mint két évvel később, egy ortodox ápolónőkből álló EMES nevű csoport részletes cáfolata érkezett a brosúra állításaira, ami az Engaging in Medical Education with Sensitivity (orvosi oktatásban való részvétel érzékenységgel) rövidítése, és héberül „igazságot” jelent. Az EMES a kanyarójárvány idején aktívan kiállt a védőoltások mellett; saját brosúrája a PIE nevet viseli, ami a Parents Informed and Educated rövidítése, és 144 oldalas. Alapvető, tényeken alapuló információkat nyújt a vakcinákról és azok előnyeiről.

De van egy betegség, amellyel nem foglalkozik: COVID-19. Blima Marcus, az EMES elnöke, aki ápolásból doktorált, elmondta, hogy a PIE anyagát még a világjárvány előtt állították össze. Mivel azonban az EMES olyan egészségügyi dolgozókra támaszkodott, akiket az elmúlt 18 hónapban cserben hagytak, és nem kapnak fizetést a szervezetnél végzett munkájukért, csak ebben a hónapban jelent meg és került terjesztésre.

Marcus reméli, hogy a vastag dokumentum még mindig időszerű lesz, különösen mivel a COVID vakcinákkal szembeni szkepticizmus egyeseket a szélesebb körű oltásellenes mozgalomba vonzott.

„A gyermekkori oltási bizonytalanság óriási, és úgy gondolom, hogy ez a félretájékoztatás a világjárvánnyal sokat romolhatott”

– mondta a The New York Jewish Weeknek, amely egy évvel ezelőtt megírta a COVID-dal kapcsolatos félretájékoztatással szembeni erőfeszítéseiről szóló krónikát.

„Azt hiszem, az emberek a COVID vakcinával kapcsolatos tétovázással kezdték, és sokan elmentek a mélyvízbe. És azt is tudjuk, hogy a világjárvány miatt sok rendszeres oltási program egy kicsit fennakadt a rostán”.

Az EMES még nem tette elérhetővé a digitális példányt, de körülbelül 30 000 darabot postázott a nagy ortodox lakosságú brooklyni városrészek, például Borough Park címére. Marcus reméli, hogy más közösségek is fizetnek majd az EMES-nek a brosúra példányainak kiküldéséért, hogy a csoport fedezni tudja a költségeit.

A brosúra rövid kivágása szerint, amelyet Marcus a Twitteren osztott meg, minden egyes ajánlott vakcinának külön részeket szentel – beleértve a hatékonyságukra vonatkozó statisztikákat -, valamint egy ajánlott immunizálási idővonalat. Kitér a gyakori oltásellenes tévhitekre és forrásokat idéz.

„Azt reméljük, hogy az emberek rájönnek, hogy ezek a félretájékoztató mozgalmak átverik őket, és hazudnak nekik”

– mondta Marcus.

„Szóval, amit igazán remélek, hogy azok az emberek, akik beleestek a nyúl üregébe, vagy talán rossz forrásokban kezdtek el bízni, rájönnek, hogy vannak válaszok a kérdéseikre.”

Az EMES fontolgatta, hogy hasonló anyagot tesz közzé a COVID kapcsán, de habozik, tekintettel arra, hogy a világjárvány körülményei folyamatosan változnak. A kanyaró ezzel szemben 2019 óta nem jelent meg újra jelentős számban az Egyesült Államokban.

„Mindannyian igyekszünk árnyaltan megfogalmazni az üzeneteinket”

– mondta.

„Az a baj a COVID-ről szóló írásunkkal, hogy sok adat változik, így nehéz lehet bizonyos kérdésekkel foglalkozni, ha szeptemberben írunk valamit, ami júniusra megváltozik.”

Marcus és aktivistatársai már átélték az oltásellenesek zaklatását meggyőződésük miatt, és újabb ellenérzéshullámot kaptak, miután tweeteltek a brosúráról. Tudták, hogy ez jönni fog, és nem számítanak arra, hogy ez abbamarad. De remélik, hogy a brosúra forrás lehet azok számára, akik megpróbálják meggyőzni szeretteiket, hogy bízzanak a közegészségügyi útmutatásokban.

„Éppen ma reggel mondták nekem, hogy a pokolban égjek el”

– mondta.

„Ez teljesen normális. A kanyarójárvány idején kaptunk egy hangüzenetet valakitől, aki a Judenrat (a holokauszt idején a nácikkal való együttműködésre kényszerített zsidók megnevezése) részének nevezett minket, szóval tudja, ezt is megkaptuk, de sok pozitív visszajelzés is érkezik.”

Oltásellenes rabbit bocsátott el a közössége

Az oltásellenesek csoportja a világ ortodox közösségeinek kissebségét alkotja.