New York bekeményít: beoltják az ultraortodoxokat

Kanyarójárvány tombol az ultraortodox közösségben ezért New York állam úgy döntött, csak olyan gyerek mehet iskolába, aki be van oltva.

A törvényjavaslatot csütörtökön fogadták el a demokrata többségű New York állami szenátusban. Az állami épület előtt körülbelül 100 ellentüntető tiltakozott – számolt be a WSJ. 

A törvényjavaslat kötelezi az iskolák vezetését, hogy ha egy gyermek nem mutatja be oltási könyvét, akkor fel kell függeszteni. Az egyetlen kivétel az lesz, ha egy diákot egészségügyi okok miatt nem lehet beoltani.

Január óta 1022 kanyarós esetet jelentettek be országszerte az Egyesült Államokban. A betegség visszatérésének oka az, hogy divatba jöttek az oltásellenes összeesküvés-elméletek.

Oltásellenes amerikai tüntető. Forrás: Wikimedia commons

New York államban 588 kanyarós beteget jelentettek, ők szinte kizárólag Brooklyn ultraortodox negyedében élnek.

Az Egyesült Államokban öt állam kivételével mindenhol megengedett a vallási közösségek számára, hogy ne oltsák be magukat.

A vallási kivételezés eddig azért nem jelentett  problémát, mert a nagymértékű beoltottság azt a kisebbséget is megvédte a betegségtől, amely nem volt beoltva. Ez a kollektív immunitás azonban a divatossá vált oltásellenesség miatt megszűnt.

A New York-i szenátusban nagy vita kísérte a döntést. Egyesek azért ellenezték a törvényt, mert szerintük az sérti a szabad vallásgyakorlást.

Elképesztő: sárga csillaggal a kötelező védőoltás ellen

Tüntetések kezdődtek a rendkívüli állapot ellen, amit a haszid zsidók által sűrűn lakott Rockland Country területén elterjedt kanyarójárvány miatt rendeltek el múlt héten.