Oltásellenes rabbit bocsátott el a közössége

Egy massachusettsi rabbit bocsátott el a közössége, megelégelve a több hónapos ámokfutást, amelyet a vallási vezető közösségi oldalán folytatott a járványügyi lezárások, maszkhasználat és most már a védőoltás ellen is – írja Cseh Viktor a Zsido.com oldalán.

Michoel Green rabbi, aki már 20 éve Westborough Chábád küldöttje, a koronavírus járvány kitörése óta háborogott a vírus megfékezése céljából hozott intézkedések miatt, melyekkel lehet egyetérteni vagy ellenezni, hiszen mindannyiunk életét korlátozza, azonban a cél az, hogy minél többünk megőrizhesse az egészségét. Green rabbi zsinagógája eddig tűrte a vezetőjük kirohanásait, most viszont, hogy az elmúlt hetekben a híveket már egyenesen arra buzdította, hogy ne oltassák be magukat az új védőoltásokkal, betelt a pohár és elbocsátották.

„Ez NEM immunizálás. Ez a kórokozónak való megalapozás és tömegsterilizálás” – idézte a rabbi egyik múlt heti bejegyzését a Haaretz.

Az oltásellenesek csoportja egyébként a világ ortodox közösségeinek kissebségét alkotja,

azonban ők is képesek nagyobb bonyodalmakat okozni, pláne ha az oltásellenességet egy közösség vezetője hirdeti. Például 2019-ben az oltásellenesek is hozzájárultak ahhoz, hogy Brooklynban és a New York-i Rocklandban ortodox negyedekben kanyarójárvány ütötte fel a fejét. Az akkori járványt végül kormányzati beavatkozással tudták csak felszámolni, miután az érintett lakosságot beoltották, illetve a fertőzött gyermekeket ideiglenesen kitiltották az iskolákból.

Mendel Fogelman rabbi, a Massachusettsi Központi Chábád Ház igazgatója a Haaretznek elmondta, hogy Green közösségi médiás bejegyzései „ellenkeznek a szervezet küldetésével és közvetlen összeütközésben állnak azzal a szent feladattal, melyre őt kinevezték”.

„Világossá vált, hogy az elbocsátás volt az egyetlen választásunk” – fejezte be Fogelman rabbi. Green rabbi január 27-e óta nem vezetője a Westborough-i zsinagógának.

A Bostontól mintegy 35 mérföldre (kb. 56 km) fekvő Westborough és környéke az állam második legnagyobb zsidó központját jelenti, áll a Közép Massachusettsi Zsidó Szövetség jelentésében.

Publicista: még sosem szidta annyit Izraelt a New York Times, mint tavaly

A Times megszállottan híresztelte, hogy ortodox zsidók terjesztették a koronavírust, noha az olyan helyeken is terjedt, mint Irán – írja véleménycikkében Ira Stoll.