Publicista: még sosem szidta annyit Izraelt a New York Times, mint tavaly

Korábban nem látott mélységekbe süllyedt a New York Times Izraelről és zsidókról szóló tudósítása 2020-ban – írja az Algemeiner hasábjain Ira Stoll.

A “soha viszont nem látásra” találó búcsú a 2020-as évtől. Sokunknak bőven elege van belőle. A nyilvánvaló kihívásokon kívül az évet meghatározták a New York Times rettenetes, Izraelről és a zsidókról szóló riportjai. A legrosszabb trendek és témák között is kiemelkedik több eset – írja a szerző.

A Times megszállottan híresztelte, hogy ortodox (és főleg haszid) zsidók terjesztették a koronavírust, függetlenül attól, hogy az „titokzatos” módon olyan helyeken is terjedt, mint Dél-Dakota és Irán, ahol viszonylag kevés ortodox zsidó él.

Az ortodox zsidó esküvőket és egyéb közösségi eseményeket hibáztatta főleg a lap, viszont amikor más közösségek buliztak az utcákon – az állami törvényekre is fittyet hányva –, nem említették meg vallási hovatartozásukat. Míg a nem zsidó kisebbségek, amik különösen szenvedtek a vírustól áldozatokként jelentek meg, a zsidók hibásnak, hibáztathatónak lettek beállítva.

A cionista zsidókat kiszorították a véleményrovatból, az anticionisták szerepe viszont megnőtt. A véleményrovat vezetői, James Benett, Bari Weiss és Adam Rubenstein ki lettek rúgva. Az új rezsim, amelyet a megbízott szerkesztő, Kathleen Kingsbury vezetett, erősen hagyatkozott Izrael ismert kritikusára, Max Strasserre, és reklámot csinált Peter Beinartnak, miután az elutasította a cionizmust a véleményrovatban.

Még amikor Bennett volt a vezető, a Kingsbury által készített elnökjelölti interjúsorozatban sorra megkérdezték a demokrata politikusokat, hogy Trump mely Izraelt támogató döntéseit fordítanák vissza, ha megválasztanák őket. Például: „Miért nem költöztetné vissza a nagykövetséget?”

A dél-afrikai családi kapcsolatokkal rendelkező Beinart felemelkedése biztosította, hogy Izraelt gyakorta hasonlítsák össze az apartheid Dél-Afrikával. De 2020-ban az apartheid-vádak más rovatokba is beszivárogtak: köztük a Times címlapon megjelent cikkébe is, ami azt állította, hogy „a palesztinok saját maguk által kormányzott részekbe küldése – ezeket a helyeket Izrael kritikusai »bantusztánnak« hívják – bezárhatja a kaput a működő állam lehetősége előtt. Ez arra kényszeríti Izraelt, hogy válasszon aközött, hogy polgárjogot ad a palesztinoknak, vagy egy apartheid-szerű, másodrangú szerepben hagyja őket.” A téma tálalásával újjáélesztették a szovjet korban népszerű „a cionizmus egyenlő a rasszizmussal” hazug érvét.

Az ellenséges híradások a zsidó ünnepek alatt sem álltak le. Az újság a Jom Kippurt egy olyan cikkel „ünnepelte,” amiben úgy tettek, mintha az ortodox zsidók nem is léteznének. A Hanukára írt cikkük címe pedig ez volt: „Búcsút mondani a Hanukának.” Ebben a cikk írója elmagyarázta, hogy miért nem ünnepli a családi hagyománynak számító ünnepet a gyerekeivel. A cikk olyan rossz volt, hogy egy idő után még az írója is elhatárolódott tőle.

Jobb lesz-e 2021 azon olvasók számára, akik pozitívan éreznek a zsidókkal és Izraellel kapcsolatban? – teszi fel a kérdést Stoll.

A korai jelek nem biztatóak. Az újság bejelentette, hogy jeruzsálemi szerkesztőségét Patrick Kingsley fogja vezetni, aki korábban számos téves cikket írt Izraelről. Ne legyenek túl reményteljes várakozásaink vele kapcsolatban.

Sorra hagyják el a cionisták a The New York Times szerkesztőségét

A lap kiadója továbbra is szerkesztőt keres a vélemény rovat vezetésére.