Már csak néhány hét maradt az iráni atomalku megmentésére

Már csak néhány hét maradt az iráni atomalku megmentésére, ha Teherán a jelenlegi ütemben folytatja atomenergetikai tevékenységének bővítését – figyelmeztetett kedden Rob Malley amerikai tárgyaló arra az esetre, ha a diplomácia kudarcot vall.

Az Egyesült Államok és Irán közötti közvetett egyeztetéseket, amelyek november végén öt hónapos szünet után újraindultak, legutóbb ismét elnapolták. Az amerikai CNN hírtévének adott interjújában Rob Malley azt mondta, reméli, hogy a megbeszélések viszonylag gyorsan újrakezdődnek.

Az Egyesült Államok hetek óta arra figyelmeztet, hogy hamarosan késő lesz tárgyalások útján feléleszteni a nemzetközi közösségnek az iszlám köztársasággal 2015-ben kötött Közös Átfogó Cselekvési Tervét (JCPOA), amelynek célja megakadályozni, hogy Irán atombombát fejlesszen ki.

A Nyugat azzal vádolja Teheránt, hogy a tárgyalások késleltetése mellett folytatja az előrelépést az atompolitikai fronton. Washington azonban egyelőre nem hajlandó ultimátumot szabni.

„Nem fogok határidőt adni”

– mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden ismét egy sajtótájékoztatón.

Rob Malley pedig arra figyelmeztetett: a nem túl távoli jövőben arra jutnak majd, hogy lejárt a JCPOA hatálya, és egy teljesen más megállapodásról kell majd tárgyalni, válságos és eszkalálódó időszakon átjutva.

Holtpontra jutottak a nukleáris tárgyalások, a nyugati hatalmak szerint kezdenek kifutni az időből

„Nem hónapjaink, inkább csak heteink vannak a megállapodásra” – jelentette ki Enrique Mora, az Európai Unió főtárgyalója, aki egyben az egyeztetéseket is koordinálja.

A CNN kérdésére, hogy mikor jön el ez a pillanat, hozzátette:

ha „leállítják nukleáris fejlesztéseiket, van még egy kis időnk. Ha a jelenlegi ütemben folytatják, akkor már csak néhány hetünk van, nem sokkal több, mielőtt arra a következtetésre jutunk, hogy nem tudjuk feléleszteni a megállapodást.”

Antony Blinken megismételte, hogy

az amerikai kormány „aktívan” fontolgatja az „alternatívákat”, ha a tárgyalások kudarcot vallanak.

Az Egyesült Államok 2018-ban kilépett a megállapodásból Donald Trump elnök alatt, aki azt gyengének és elégtelennek tartotta, és visszaállította a szankciókat Iránnal szemben, amely viszont fokozatosan felrúgta kötelezettségvállalásait.

Joe Biden jelenlegi amerikai elnök kijelentette, hogy kész visszatérni a megállapodáshoz, ha Teherán is visszaállítja a nukleáris korlátozásokat, a tárgyalások azonban a Washington által ismét feloldandó szankciók mértékén akadoznak.

Az iráni rezsim egy képet posztolt arról, hogyan akarja megsemmisíteni Izraelt

„Nem fogunk meghátrálni Izrael megsemmisítésétől, még egy millimétert sem. El akarjuk pusztítani a cionizmust a világon” – mondta az iráni fegyveres erők szóvivője.