Emberi izomsejteket küldenek az űrbe a hosszabb élet reményében

Emberi izomsejteket küldenek az űrbe egy vizsgálat keretében, mely segíthet kideríteni, hogyan élhetnek az emberek hosszabb, egészségesebb életet.

A MicroAge a tervek szerint kedden, magyar idő szerint 11 órakor indul útnak a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a SpaceX Falcon-9 rakétája fedélzetén a floridai Kennedy Űrközpontból. Januárban tér vissza a Földre, hogy itt folytatódjon az elemzés.

    Azt fogják vizsgálni az űrbéli körülmények segítségével, hogy mi és miért történik az emberi izmokkal az öregedés során.

Laborban növesztett, rizsszemméretű emberi izomsejteket helyeztek el 3D-nyomtatóval készített, ceruzahegyező-méretű kis tartókba, ezekben utaznak fel az űrbe. Ott a tudósok elektromos úton összehúzódásokat idéznek elő az izomszövetben, hogy megvizsgálják, mi történik.

A gravitációs hatás nélkül az űrben töltött idő hatására az asztronauták izmai elgyengülnek, mint idős korban.

A Liverpooli Egyetem kutatói a brit űrügynökség támogatásával azt vizsgálják, mi történik az izomszövettel az űrben és összehasonlítják azzal, mi történik a Földön. Ez segíthet választ találni arra, miért gyengülnek el a korral az izmok, és segíthet módot találni a folyamat megelőzésére.

Mikor van szombat az űrben?

Ugyan nincsen ember a Hold felé tartó izraeli űrjárműn, a kérdés ettől még érdekes.

    Az izom a kor előrehaladtával veszít tömegéből és erejéből, ami hatással van a mindennapi életre és számos problémát okozhat: megnövekszik az esések kockázata és a sérülések utáni gyógyulás ideje is.

Malcolm Jackson, a Liverpooli Egyetem kutatója elmondta, az elmúlt három évben keményen dolgoztak azon, hogy megfeleljenek a projekt kihívásainak. Az izomösszehúzódásokat generáló elektromos műszer például normál esetben egy nagy asztalt megtöltene, azúttal azonban sikerült kártyapakli-méretűre csökkenteni.

Az új fejlesztés a jövőben más területeken is hasznosítható lehet. A MicroAge applikációja segítségével bárki figyelemmel követheti a kutatás állását.

Izrael meghódítaná a Neptunusz legnagyobb holdját

Izraeli mérnökök és asztronómusok azon munkálkodnak, hogy a NASA az ő projektjüket válassza a Neptun legnagyobb holdjának felfedezésére. 

Címlapkép: NASA Goddard Space Flight Center/Flickr