Izrael meghódítaná a Neptunusz legnagyobb holdját

Izraeli mérnökök és asztronómusok azon munkálkodnak, hogy a NASA az ő projektjüket válassza a Neptunusz legnagyobb holdjának felfedezésére. 

A NASA Voyager 2 műhold harmincegy évvel ezelőtt repült el a Neptunusz bolygó mellett. Ekkor készült az első fotó a bolygóról és legnagyobb holdjáról a Tritonról. A Triton különlegessége, hogy egyike annak a három testnek a naprendszerünkben, amelynek az atmoszférájában a nitrogén dominál (ilyen a Föld, és a Szaturnusz Titán bolygója.)

Izraeli tudósok azon dolgoznak, hogy kiderítsék van-e élet a nyolcadik bolygó holdján, ehhez azonban az kell, hogy a NASA az ő projektjüket válassza ki az expedícióhoz – számolt be az ISRAELc21. 

A Trident projektet az izraeli Weizmann-intézet és az Izrael Űrügynökség közösen pénzeli. 22 csoport van versenyben a Triton elérésért. Két projekt lesz kiválasztva és várhatóan 2026-ban történik a kilövés, ami azt jelenti, hogy az űrszonda 2038-ban érheti el a Neptunuszt.

Neptune 101 | National Geographic

Neptune is the most distant of the solar system’s eight planets. Find out about the blue world’s orbit, which of Neptune’s moons is the largest, and how the …

A nyolcadik bolygó 4,5 milliárd kilométerre van a Földtől, ő a naprendszer legtávolabbi bolygója mióta a Plútó törpebolygóvá lett minősítve. Legnagyobb holdja a Triton azért érdekli a tudósokat, mert azt sejtik, hogy egy felszín alatti óceán található rajta.

A Triton másik különlegessége, hogy ellenkező irányba kering, mint a bolygó többi holdja. Egyes tudósok azt feltételezik, hogy a hold valószínűleg egy másik naprendszerben keletkezett csak a Neptunusz gravitációs mezőjében „akadt.”

A Voyager 2 műhold harmincegy évvel ezelőtt mindössze 40 ezer kilométerre közelítette meg a Tritont, az új műhold viszont 400 kilométer közel menne hozzá.

Az űrszondával küldenének egy különleges órát, amely alkalmas a hold atmoszférájának felmérésére. A szerkezetet a jeruzsálemi Accubeat építi, és képes lesz mérni a rádióhullámok percenkénti rezgéseit, amelyek a felszín felől érkeznek.

Az Accubeat jelenleg is dolgozik egy ilyen mérőeszközön, amely az Európai Unió Űrügynökség JUICE misszióján fog részt venni, amely a Jupiter holdjait célozza.

Az űrjármű magával visz majd egy magnetométert is amely segítségével megtudja állapítani, hogy valóban van-e egy óceán a felszín alatt.

A Trident felfedezése a NASA Discovery programjának a része, amely rövidtávú és olcsó missziókat indít.

Extra könnyű műholddal vizsgálná a világegyetemet Izrael

Az asztrofizika nagy kérdéseire keresi a választ a 2023-ra tervezett, ultraibolya fénnyel működő 160 kilogrammos mikro-műhold.