Extra könnyű műholddal vizsgálná a világegyetemet Izrael

Az asztrofizika nagy kérdéseire keresi a választ a 2023-ra tervezett, ultraibolya fénnyel működő 160 kilogrammos mikro-műhold.

Az Izraeli Űrügynökség (ISA) és a Weizmann Tudományos Intézet közös projektjéről a The Times of Israel számolt be. A cikk szerint a szokásosnál jóval kisebb méretű és költségvetésű űrszonda 70 millió amerikai dolláros költségvetésből készülne el a következő négy évben.

A mindössze egy zongora súlyú (160 kilogramm) mikroműhold kialakításában az izraeli tudomány- és technológiaügyi minisztérium felügyelete mellett egy világhírű német tudományos szervezet, a Helmholtz Szövetséghez tartozó DESY kutatóközpont is részt vesz.

A kutatócsoport célja elsősorban az, hogy innovatív és költséghatékony formát találjon a kozmikus robbanások és a fekete lyukak  tanulmányozására.

Az ULTRASAT névre keresztelt mini műhold egy teleszkópot is hordoz majd, amelytől azt remélik, hogy olyan formájában tudja majd vizsgálni a világegyetemet, ami eddig nem volt elérhető.

Feladatai közé tartozik az olyan sűrű neutroncsillagok képződési folyamatának megfigyelése, amelyek összeolvadnak és gravitációs hullámokat bocsátanak ki, illetve annak a tanulmányozása, hogy a szupermasszív fekete lyukak miként uralják a környezetüket, továbbá, hogy hogyan robbannak fel a csillagok, honnan származnak az Univerzumban megtalálható nehéz elemek, és azon csillagok tulajdonságainak a feltérképezése, amelyek lakható bolygók lehetnek. Ezek a folyamatok látható fényben és ultraibolya fényben zajlanak, és néha ultraibolya fényt bocsátanak ki. Az ötlet az, hogy olyan folyamatokat is láthatóvá lehessen tenni, amelyeket eddig nem figyelhettek meg.

Izrael idén tavasszal a Berésit holdszondával már jelezte a világnak, hogy szándékai komolyak az űrkutatás terén. Azonban ellentétben Amerikával vagy Oroszországgal, a zsidó állam elsősorban nem a gigantikus és nagy költségvetésű módszerekre fókuszál, hanem az innovatív űrtechnológiára, nem utolsó sorban a világ legkönnyebb műholdainak útnak indítására a könnyűsúlyú technológiák fejlesztése révén — emlékeztet a lap.

Több ezer könyvet szórt szét a Holdon Izrael

Többek között a Wikipédiát és egy miniatűr Bibliát tartalmazó lemezek is eltűntek az izraeli Berésit holdszonda becsapódása során.