Több ezer könyvet szórt szét a Holdon Izrael

Többek között a Wikipédiát és egy miniatűr Bibliát tartalmazó lemezek is eltűntek az izraeli Berésit holdszonda becsapódása során.

Az űrszonda sikeres manőverek után április 11-én csapódott az égitestbe, miután kommunikációs hiba merült fel a landolás során csupán 150 méterre a felszíntől.

A Berésit érdekessége, hogy nem csak egy sima szonda volt, fontos rakományt vitt magával: az eszközt is megpakolták az emberiségről szóló tudnivalókkal, több ezer kötetnyi könyv digitális változatával. Az úgynevezett Arch Lunar Library csomag 100 gigabájtnyi adatot tartalmaz, melyeket 25 nikkel lemezen helyeztek el a projekt felelősei.

Izraeli könyvtárat nyit a Holdon?

A Berésit izraeli holdszonda az emberi civilizáció miniatűr lenyomatát viszi magával egy időkapszulában

A lemezeket készítő Arch Foundation szerint a csomag biztosan nem sérült meg a szonda darabjaira törésével, mert ilyen helyzetre is felkészítették. Ez azt jelenti, hogy a felküldött adat valahol most is ott van a Holdon, már csak azt kellene tudni, pontosan hol ért földet (illetve Holdat). A csomagot összeállítók viccesen meg is jegyezték, hogy a lemezek szétszóródásával egy könyvtárat hoztak létre a Holdon.

A teljes cikk itt olvasható.