Több ezer könyvet szórt szét a Holdon Izrael

Többek között a Wikipédiát és egy miniatűr Bibliát tartalmazó lemezek is eltűntek az izraeli Berésit holdszonda becsapódása során.

Az űrszonda sikeres manőverek után április 11-én csapódott az égitestbe, miután kommunikációs hiba merült fel a landolás során csupán 150 méterre a felszíntől.

A Berésit érdekessége, hogy nem csak egy sima szonda volt, fontos rakományt vitt magával: az eszközt is megpakolták az emberiségről szóló tudnivalókkal, több ezer kötetnyi könyv digitális változatával. Az úgynevezett Arch Lunar Library csomag 100 gigabájtnyi adatot tartalmaz, melyeket 25 nikkel lemezen helyeztek el a projekt felelősei.

Izraeli könyvtárat nyit a Holdon?

A Berésit izraeli holdszonda az emberi civilizáció miniatűr lenyomatát viszi magával egy időkapszulában

A lemezeket készítő Arch Foundation szerint a csomag biztosan nem sérült meg a szonda darabjaira törésével, mert ilyen helyzetre is felkészítették. Ez azt jelenti, hogy a felküldött adat valahol most is ott van a Holdon, már csak azt kellene tudni, pontosan hol ért földet (illetve Holdat). A csomagot összeállítók viccesen meg is jegyezték, hogy a lemezek szétszóródásával egy könyvtárat hoztak létre a Holdon.

Arch Mission Foundation on Twitter: „The landing was a little bumpier than expected, but airplane black boxes survive stronger impacts, and our disc is less breakable. Small, light objects, like our 100 gram library, do better in impacts. It was probably thrown a few km away – a 30 million page frisbee on the moon. / Twitter”

The landing was a little bumpier than expected, but airplane black boxes survive stronger impacts, and our disc is less breakable. Small, light objects, like our 100 gram library, do better in impacts. It was probably thrown a few km away – a 30 million page frisbee on the moon.

A teljes cikk itt olvasható.