Izraeli könyvtárat nyit a Holdon?

A Berésit izraeli holdszonda küldetése a Hold mágneses mezejének mérése a fényképkészítés mellett is magasztos, ugyanis a kis szonda az emberi civilizáció miniatűr lenyomatát viszi magával egy időkapszulában — számolt be erről a qubit.hu.

Már a kilövés idején lehetett róla tudni, hogy a kötelező műszerek mellett személyes tárgyakat is vitt magával az eszköz, többek között a fejlesztők névsorát, Izrael függetlenségi nyilatkozatát és néhány gyerekrajzot, a legfontosabb azonban nem ez, hanem az a harmincmillió oldalnyi anyag, amelyben megkísérelték összefoglalni, hogy mindeddig mit sikerült civilizációként letennünk az asztalra.

Fotó: Bruce Ha

A DVD méretű kapszulát összeállító Arch Mission Foundation egy olyan nonprofit szervezet, amely a génbankokhoz hasonló megőrzési programot tűzött ki maga elé, csak épp nem génekkel, hanem az emberi kultúrával, és ehhez több millió dokumentumot, fényképet és egyéb adatot rögzítettek analóg és digitális formában.

Izrael Dávid-csillagos zászlót tűz a Holdra

Felbocsátották az első izraeli Hold-szondát a floridai Cape Canaveralból a tervnek megfelelően közép-európai idő szerint péntek hajnali 2 óra 45 perckor.

A kapszula első rétege használati utasításokat tartalmaz – bár az analóg adathordozókhoz nem szükséges a megfelelő nagyítón kívül más technika, a digitális adatok leolvasásához jár az összeszerelési útmutató is. Előnye, hogy emberek és ufók számára is ugyanúgy érthető, a rajta lévő ábrákat pedig szabad szemmel is lehet látni.

Az Arch nem először igyekszik megmenteni a kultúrát: már több hasonló kapszulát helyeztek el, de ez az első eset, hogy a Holdra is jutott belőlük. A cég további kapszulák elhelyezését tervezi a Hold felszínén.

A teljes cikk itt olvasható.