„Nem kell a halálomat kívánni” – Miss Dél-Afrikát elkeserítette a gyűlölet, amit Izrael támogatásáért kapott

Lalela Mswane megszólalt az Izraelben megrendezett Miss Universe verseny bojkottálására irányuló erőfeszítésekkel kapcsolatban és beszélt a halálos fenyegetésekről, amelyek éjszakánként ébren tartották.

A 24 éves Mswane-t a helyi média szerint rajongók és palesztin párti tüntetők fogadták, amikor szerdán leszállt a dél-afrikai O.R. Tambo nemzetközi repülőtéren – számolt be az Algemeiner.

Az Izrael elleni BDS-mozgalom dél-afrikai támogatói a „#NotMyMissSouthAfrica” hashtageket használva sürgették a szépségkirálynőt, hogy lépjen vissza a versenytől. Dél-Afrika sport-, művészeti és kulturális minisztériuma is közölte, hogy nem támogatja Mwane-t, miután sikertelenül próbálták meggyőzni, hogy ne induljon a szépségversenyen.

EPA/ATEF SAFADI

Mwane szerdán, hazájába érkezése után tartott sajtótájékoztatóján elismerte, hogy „kétségbeesettnek” és „csalódottnak” érezte magát, amikor a kormány novemberben bejelentette a döntést – jelentette a dél-afrikai Channel 24 csatorna.

„Elhagyatottnak éreztem magam. Egy kis dühöt is éreztem, mert nem tudom, mit rontottam el ennyire” – mondta a könnyes szemű szépségkirálynő. „Soha nem fogom megérteni, mit tettem, hogy az emberek jogosnak érezték a tetteiket. Nem kell mellettem lenni, de nem is kell ellenem lenni. Nem kell halálomat kívánni, mert hoztam egy döntést. Soha nem kezdeményeztem semmilyen háborút. Ez sokkal nagyobb dolog nálam. Én csak egy álmomat akartam valóra váltani” – mondta Mswane.

A szépségkirálynő egy általa készített nyilatkozat felolvasása közben azt mondta, tudta, hogy Dél-Afrika képviselete „nem lesz sima ügy”, de nem számított „tűzkeresztségre”.

A síráshoz közeledve ezután felidézte azokat a halálos fenyegetéseket, amelyeket a Miss Universe szépségversenyen való részvétele miatt kapott.

„Néha megkérdőjelezem, hogy egyáltalán helyes döntés volt-e elmenni. Csak mert amikor meghoztam ezt a döntést, már nem rólam szólt, hanem a családom és azok biztonságáról, akiket szeretek” – mondta a média képviselőinek. „Halálos fenyegetéseket kaptam, hogy nem tudtam aludni, azt hiszem, nem is készültem erre a versenyre, így számomra a harmadik hely a legnagyobb győzelem, amit valaha is elérhettem, és rendkívül büszke vagyok magamra” – mondta a fiatal nő.

„Mindig is azt mondtam, hogy sok dél-afrikai fiatal lány reményét hordozom magamban. És remélem, hogy a tetteim arra ösztönöztek, hogy minden adandó alkalommal a bátorságot válasszák a kényelem helyett.”

Mwane emellett „rendkívül gazdagítónak” nevezte Miss Universe-útját.

A görög modell, aki „bojkottálja” a Miss Universe-t Izraelben, nem is lett volna résztvevő

A görög szervezők közleménye szerint Rafaela Plastira, aki azt mondta, hogy nem vesz részt az eilati rendezvényen „Palesztina izraeli megszállása” miatt, soha nem volt hazája képviselője.