Haaretz: Izrael nem használja ki megfelelően az omikron megfékezésére a határzárral nyert időt

Izrael nem használja ki kellőképpen a gyermekek tömeges beoltásával a koronavírus a korábbiaknál sokkal fertőzőbb, omikron változatának megfékezésére a külföldiek számára bevezetett határzárral nyert időt – írta a Haaretz című izraeli újság honlapja pénteken.

    A lap szerint a külföldiek beutazási tilalmával sikerült ugyan lelassítani az omikron tömeges megjelenését Izraelben, de november vége, a gyerekek oltásának kezdete óta az 5 és 11 év közöttieknek csak a tizenkét százalékát oltották be, és ezért nem sikerült kellőképpen kihasználni a közösségi immunitás szintjének megemelésére az így nyert időt.

Az előző, delta variáns gyors terjedése ellen augusztusban, a felnőttek körében indított harmadik, emlékeztető oltási kampány viszonylag sikeres volt, eddig 4 147 339-en vették fel a harmadik adag vakcinát, ami az ország lakosságának 44,47 százaléka.

Izraelben eddig több mint száz omikron változattal fertőzött vírushordozót regisztráltak, a hetente mintegy 15 százalékkal növekvő számú új fertőzések túlnyomó többségét továbbra is a delta változat okozza.

    A Haaretz úgy véli, hogy a közvélemény közömbösen fogadta az új járványhullám veszélyét, és a korai lépéseket sokan a hisztérikus viselkedés bizonyítékának tekintették.

A gyermekek gyors oltásának legfőbb akadálya az oktatási minisztérium ellenállása. A kormánykoalíció több pártjában is „koronavírus-tagadónak” gondolják a jobboldali Új Remény (Tikva Hadasa) párthoz tartozó Jifat Sasa-Biton oktatási minisztert, noha ő beolttatta magát, és ezt tagadja.

Mivel a kormány csak egyfős többségre támaszkodik az izraeli parlamentben, a kneszetben (a százhúsz képviselőből 61 támogatja a koalíciót), Naftali Bennett miniszterelnöknek csekély a mozgástere Sasa-Bitonnal szemben.

    Bennett kénytelen elfogadni a koalíciós pártok nézeteit, noha sokak szerint az oktatási minisztérium egyenesen „szabotálja” a gyermekek gyors beoltására tett erőfeszítéseit.

Pfizer vezérigazgató: Izrael jelenti a reménysugarat ebben a világjárványban

Albert Bourla beszélt a Netanjahuval és Bennettel való jó kapcsolatáról, és válaszolt a koronavírus vakcina miatt aggódó szülőknek is.

A járvány megjelenése óta a 9,4 millió lakosú országban 1 353 689 fertőzöttet regisztráltak a hatóságok az egészségügyi minisztérium adatai szerint. Jelenleg Izraelben 6542 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, és 125-en vannak közülük kórházban.

Csütörtökön mintegy százezer teszttel 838 új vírushordozót azonosítottak. A pozitív esetek aránya a tesztelésnél 0,89 százalékos volt. 79 súlyos beteget ápoltak az izraeli kórházakban, s közülük 42-en szorultak lélegeztetőgép segítségére. A súlyos állapotban lévők mintegy 80 százaléka teljes mértékben oltatlan a koronavírus ellen.

A járvány terjedését jelző R fertőzési együttható jelenleg 1,06, s ez azt jelenti, hogy száz fertőzött 106 embernek adja tovább a vírust. Ez a mutató november 21. óta haladja meg ismét az 1-et, előtte, szeptember eleje óta folyamatosan alatta volt.

Izraelben tavaly december vége óta 6 438 561 ötévesnél idősebbet – az ország lakosságának 69,24 százalékát – oltották már be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával.

A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben tavaly február óta 8230-an, az utóbbi 7 napban kilencen haltak meg Izraelben.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Negyedik oltást javasol az izraeli egészségügyi miniszter, hogy elkerülhető legyen az újabb hullám

Az oltás fontosságáról beszélt Nitzan Horowitz, hogy elkerülhetők legyenek a súlyos esetek és azt is elárulta, milyen arányban fertőződnek meg a már beoltottak.