Elveszettnek hitt tóra-töredékek kerültek elő Németországban

Egy elveszettnek hitt tóra titokban megőrzött részei kerültek elő Németországban több mint nyolcvan év után.

A Krisztályéjszakán – 1938. november 9-én – felgyújtott görlitzi zsinagóga tórájából származó töredékeket és azok titkát egy evangélikus lelkész őrizte meg több mint fél évszázadon át, majd a közelmúltban átadta a városnak.

    „Most jó kezekben vannak, senki sem fog óvatlanul bánni velük”

– mondta el a dpa-nak Uwe Mader lelkész.

Octavian Ursu polgármester azt ígérte, hogy a leltárba vétel és a tudományos feldolgozás után a 300 évesre becsült pergamentöredékeket a nyilvánosságnak is bemutatják.

A görlitzi zsinagóga tóratekercséből kivágott pergamendarabokat az utolsó pillanatban mentették meg a tűztől a felgyújtott templomban. A lelkész szerint nem tudni, ki volt a megmentő, a töredékeket egyszer csak valaki az apja, egy rendőrnövendék kezébe nyomta.

    Apja egy ügyvéd tanácsára átadta töredékeket egy lelkésznek, hogy nála biztonságban legyenek a nácik elől. A lelkész özvegye 1969-ben adta át azokat az akkor fiatal Uwe Madernak azzal, hogy őrizze meg a titkot.

Mader, a későbbi rendőrségi lelkész – mint elmondta – úgy vigyázott a kézírásos pergamenekre, mint a szeme fényére. Bizalmatlan volt, mert a korabeli NDK (a kommunista Kelet-Németország) politikája „nem nagyon volt zsidóbarát”, ezért úgy érezte, hogy feltétlenül titokban kell tartania a töredékek ügyét.

A szomszédok szeme láttára történt, mégse tett senki semmit – 83 éve volt a Kristályéjszaka

Nyolcanhárom éve, az 1938. november 9-ről 10-re virradó éjszakán történt a Kristályéjszaka, mellyel megkezdődött a zsidóság egyik legsötétebb korszaka a történelem során.

Uwe Mader eleinte hivatali szobájában, tapétatekercsek között rejtette el, később, az újraegyesítés után egy ajándékba kapott rendőrségi fémszekrényben zárta el a pergameneket, a szekrény kulcsát pedig állandóan magánál tartotta.

    A lelkész mostanra úgy érezte, hogy a zsinagóga és a görlitzi társadalom fejlődése miatt ideje megtörni hallgatási fogadalmát és átadni a tóradarabokat a városi archívumnak.

Vége a bizalmatlanság korának – jelentette ki Mader, aki elmondása szerint szorosan figyelemmel kísérte a görlitzi társadalom fejlődését, különösképpen a zsinagógáét, amely a pusztulás évtizedei után restaurálva, kulturális fórumként nyílt meg újra idén júliusban.

A görlitzi zsinagóga az egyetlen Szászországban, amely a tűz ellenére túlélte az 1938-as pogromot. A tóra eltűnt, eddig azt hitték, hogy teljesen elégett a tűzben.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

A zsidó orvos, aki megszökött a nácik elől és megalapította a paralimpiát

Mindazért, amit a neurológia területén és a fogyatékkal élők közösségéért tett, Guttmannt 1966-ban a Brit Birodalmi Rend parancsnokává nevezték ki, és II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte.