Feldühödtek a keresztények az izraeli beutazási korlátozások alóli kivételezésen

A karácsonyi ünnepekre közeledtével keresztény csoportok fejezték ki nemtetszésüket, amiért az izraeli turisztikai minisztérium, az általános beutazási tilalom érvényben maradása mellett engedélyt adott a Birthright program résztvevőinek, hogy beutazzanak az országba, azonban keresztény zarándokok nem részesülnek hasonló, a korlátozások alóli felmentésben — tájékoztat a Times of Israel.

A szentföldi keresztény egyházak szóvivője szerdán azzal vádolta Izraelt, hogy

diszkriminálja a keresztény turistákat az általában mozgalmas karácsonyi ünnepi időszakban.

Az Omicron COVID-19 variánsának a múlt hónap végén történő felemelkedése közepette az izraeli kormány szigorú intézkedést hozott és két hétre lezárta határait a külföldiek előtt. A múlt héten Naftali Bennett miniszterelnök elrendelte az irányelv további 10 nappal történő meghosszabbítását, legalább december 21-ig.

E héten azonban izraeli tisztviselők úgy döntöttek, hogy kivételt tesznek a népszerű Birthright program esetében, amely ingyenes utakat biztosít Izraelbe a világ minden tájáról érkező zsidó fiataloknak. Az első csoportok várhatóan a jövő héten érkeznek az Egyesült Államokból, a résztvevők mindegyike teljesen beoltva.

A korlátozások azonban egyelőre érvényben maradnak más külföldi turistákra nézve, köztük a keresztény zarándokokra, akik hagyományosan olyan helyekre özönlöttek, mint Jeruzsálem, Názáret és Betlehem.

Wadie Abunassar, a szentföldi egyházak szóvivője és tanácsadója elmondta, hogy a különböző felekezetek felháborodtak a szelektív bánásmód miatt, és azzal vádolta Izraelt, hogy diszkriminálja a keresztény zarándokokat.

„A rasszista diszkriminációt semmiképpen sem szabad elfogadni!” – írta a Facebookon. „Arra kérem az izraeli hatóságokat, hogy egyenlően kezeljék mindazokat, akik meg akarják látogatni az országot, vallási megkülönböztetés nélkül.”

A katolikus egyház egyik, név nélkül nyilatkozó tisztviselője szerint az egyházi vezetést megdöbbentette és feldühítette az izraeli döntés. Elmondta, hogy az egyház más felekezetekkel együtt fellebbezéssel fordult Izrael Idegenforgalmi Minisztériumához, hogy engedélyezzék a keresztény zarándokok beutazását az ünnepi időszakra.

A beutazási politikát felügyelő belügyminisztérium közölte, hogy érvényben marad a kormány által a külföldiek Izraelbe való belépési tilalma, de elmondták, hogy számos kivétel történt, beleértve a Birthright programra vonatkozó „konkrét” döntést. Azt mondták, a tisztviselők a közeljövőben tárgyalni fognak más kivételek lehetőségéről, de további részleteket nem még közöltek.

Az utazási tilalom komoly csapást mért az izraeli turizmusra, az olyan városok, mint Betlehem, amelynek gazdasága nagymértékben függ a karácsonyi látogatóktól már második éve különösen érintett a koronavírus-járvány miatti korlátozások miatt.

A Birthright programon jelenleg a házasodni kívánók és a bár- vagy bát micvát tartók és legközelebbi hozzátartozóik utazhatnak külföldiként Izraelbe.

A beutazási tilalom amúgy feldühítette a zsidó turistákat is. Nachman Shai diaszpóraügyi miniszter a múlt héten azt mondta a The Times of Israelnek, hogy

az utazási tilalom sérti Izrael kapcsolatait a külföldi zsidókkal.

„Igen, ez káros a kapcsolatokra nézve. Tudom, hogy ez így van, és nagyon fáj, mert nagyon szeretném, ha a kapcsolat erősödne” – mondta Shai.

Elegük lett az utazási tilalmakból

Idegenforgalmi dolgozók tüntettek a Ben Gurion repülőtéren, mert szerintük megfojtják az ágazatot, miközben a veszteségek fedezésére nem kínálnak államilag finanszírozott kártérítést.