Elegük lett az utazási tilalmakból

Az izraeli pénzügyminiszter sajnálja, hogy azt mondta, hogy új munkahelyet kellene találniuk a turizmusban dolgozóknak, de megismétli az állítását, hogy ez az egyetlen megoldás a COVID-korlátozások közepette — írja Times of Israel.

Az idegenforgalmi ágazat mintegy 300 képviselője hétfőn a Ben Gurion repülőtéren tiltakozott a COVID-19 intézkedései ellen, amelyek szerintük megfojtják az ágazatot, miközben a veszteségek fedezésére nem kínálnak államilag finanszírozott kártérítést.

Izrael a múlt hónapban lezárta a belépés lehetőségét a külföldi állampolgárok előtt, hogy lassítsa a koronavírus Omikron nevű, rendkívül fertőző változatának terjedését. A szabály érvényben maradt, miközben az izraeliek számára látogatási tilalmat elrendelő úgynevezett „vörös” besorolású országok listája bővült, ami szintén hatással van az utazási ágazatra.

Az ország nemzetközi csomópontjának bejáratánál tartott tüntetésen utazásszervezők és idegenvezetők, buszüzemeltetők, szállodai dolgozók és a helyi látványosságok munkatársai vettek részt.

Kártérítést követeltek a kormánytól az elvesztett üzletükért.

Összeütközésre került sor a rendőrséggel, amikor néhány tüntető leült a repülőtérre vezető bekötőúton, elállva a külföldi járatokra érkező utazók autóit.

Néhány tüntető „Munkahelyet váltani” feliratú táblákat tartott a magasba, amely üzenet Avigdor Liberman pénzügyminiszternek szólt, aki a kabinet vasárnapi ülésén azt mondta, hogy az idegenforgalmi dolgozóknak új munkahelyet kellene találniuk, mert a kormány által bevezetett szabályok igen károsak lennének az ágazatukra nézve.

Más tüntetők táblákat tartottak, amelyeken azt írták, hogy Naftali Bennett miniszterelnök felesége, Galit a Maldív-szigeteken nyaral, ami kritikát váltott ki a nemzetközi utazások visszaszorítása és a miniszterelnök által az izraelieknek a külföldi utazásoktól való óva intése miatt.

Independent business owners and workers from the tourism sector protest, calling for financial support from the Israeli government, outside the Ben Gurion International Airport, on December 13, 2021.Photo by Avshalom Sassoni/Flash90

A tüntetés egyik szervezője, egy csak Yoavként azonosított idegenvezető a Walla hírportálnak azt mondta, hogy

„Liberman nem ért a turizmushoz”.

Megjegyezte, hogy sokan nem tudnak megélni a belső turizmusból, mert az csak hétvégén aktív.

Yoav elmondta, hogy a helyzet miatt pénzügyi nehézségekbe ütközött, és követelte, hogy az ágazatnak kompenzációt ajánljanak fel.

„Van egy szakmám, ebben akarok és tudok dolgozni, de a kormány úgy döntött, hogy bezárja”

– mondta.

„Naftali Bennett, te döntöttél a bezárás mellett, hát fizess érte”.

Liberman hétfőn, a Jiszráél Bejtanu pártja heti frakcióülésén a Knesszetben elismerte, hogy megjegyzése szükségtelen volt.

„Lehet, hogy a szavaim nem voltak annyira helyénvalóak, de az adatok helytállóak”

– mondta, rámutatva, hogy a koronavírus-járványt megelőző évben 4,5 millió turista látogatott az országba, szemben az idei mindössze 376 ezerrel.

„Még ha nem is vagy pénzügyminiszter, akkor is megértheted, hogy jövőre nem lesz négy és fél millió turista”

– mondta Liberman.

Elmondta, hogy reméli, hogy a kormány a héten összeállít egy segélycsomagot az idegenforgalmi ágazat számára, amely több tízmillió sékelt tartalmaz majd átképzési programokra.

„Az átképzés a helyes út”

– mondta Liberman.

A múlt hónap végén az Omikron COVID-19 variáns felbukkanása közepette a kormány messzemenő lépéseket tett, és két hétre lezárta határait a nem állampolgárok előtt. Csütörtök este Bennett elrendelte az irányelv további 10 nappal történő meghosszabbítását.

A döntést vasárnap magyarázva Bennett azt mondta: „A Ben Gurion repülőtéren bevezetett korlátozásokkal szeretnénk késleltetni az Omikron belépését az országba, és ugyanakkor kihasználni ezeket az értékes napokat arra, hogy mindenki védettségét növeljük. Jelenleg nem vagyunk eléggé védettek.

„Két héttel ezelőtt úgy döntöttünk, hogy szigorítjuk az országba való beutazás korlátozását, és voltak, akik azt mondták, hogy túl messzire mentünk, de most már látjuk, hogy egyáltalán nem mentünk túl messzire”

– mondta a kormányfő, amikor megnyitotta a kabinet heti ülését Jeruzsálemben.

„Az Omikron változat valóban aggasztó. Európa jelentős korlátozások és egyes országokban elrendelt zárlatok mellett lép be az ünnepi hetekbe”.

Közben a tiltott országok listáját frissítették az Egyesült Királysággal és Dániával – jelentette be az egészségügyi minisztérium vasárnap este.

Nitzan Horowitz, egészségügyi miniszter elmondta, hogy az elkövetkező napokban további országokat fognak „vörös” kategóriába sorolni, de hangsúlyozta, hogy a kormány jelenleg nem tervezi a nemzetközi utazások teljes megtiltását.

Egyúttal felszólította az izraelieket, hogy tartózkodjanak a nem létfontosságú utazásoktól.

„Aki ilyenkor külföldre tervez utazni, annak tudnia kell, hogy hazatérve valószínűleg teljes karantén alá kerül, mert az országot vörös országgá nyilvánítják” – mondta Nachman Ash, a minisztérium főigazgatója egy tájékoztató során.

A Knesszet egyik bizottsága által vasárnap jóváhagyott új karanténszabályok értelmében a „vörös” országokból érkező izraelieknek legalább 10 napig egy állami intézményben kell elkülönülniük. Azonban hazaengedhetik őket, hogy otthon töltsék ki a karantént, ha az Omikron tesztjük negatív.

Az egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint szombaton 223 koronavírus-fertőzést erősítettek meg, a tesztek 0,63 százaléka volt pozitív. A súlyos esetek száma nemrégiben ismét 100 fölé emelkedett, néhány nappal azután, hogy négy hónap óta először csökkent e határ alá.

A halálos áldozatok száma továbbra is 8210, és múlt hétfő óta nem volt halálos áldozat.

Összesen 6 400 940 izraeli kapta meg az első koronavírus elleni oltást, közülük 5 789 014-en a második oltást is megkapták, 4 120 329-en pedig a harmadikat.

Izraelben már az ötödik hullámra készülnek

Bennett belengetett egy esetleges lezárást is, ha nem veszik fel az emberek a harmadik oltást.