Félmillió résztvevőre számít a Kijevi Zsidó Fórum

„A zsidókat és az ukránokat több mint ezeréves történelem köti össze, és ez a történelem sokat tanít nekünk a mai kihívásokról” – mondta Borisz Lozskin, az Ukrán Zsidó Konföderáció elnöke, külön kiemelve az antiszemitizmust és a COVID-19 járványt — írja a Jewish News Syndicate.

Az Izrael és Ukrajna közötti hivatalos diplomáciai kapcsolatok 30 éves fennállását ünneplő, harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Kijevi Zsidó Fórumot – amelyre két napon keresztül kerül sor szerdától – a koronavírus okozta korlátozások miatt online tartják meg. Az esemény célja, hogy elősegítse a párbeszédet a világ vezetői között, amely segíthet olyan kihívások megoldására, mint a növekvő antiszemitizmus, az Izrael-ellenes bojkottmozgalom növekedése és a jelenleg zajló járvány hatásai. A megbeszélések középpontjában a világ zsidó közösségeinek sürgető kérdései, valamint az Ukrajna, Izrael és a globális zsidó közösség közötti kapcsolatok állnak majd.

A kétnapos virtuális fórum társszervezője az Ukrán Zsidó Konföderáció, partnerségben az Antiszemitizmus Elleni Küzdelem Mozgalommal (CAM), a Center for Jewish Impact és az Euro-ázsiai Zsidó Kongresszussal. Tavaly 83 000 ember vett részt az online fórumon, köztük 500 vezető Ukrajnából, Izraelből, az Egyesült Államokból és Európából.

„A zsidókat és az ukránokat több mint ezeréves történelem köti össze, és ez a történelem sokat taníthat nekünk a mai kihívásokról”

– mondta Borisz Lozskin, az Ukrán Zsidó Konföderáció elnöke.

„Az Ukrajna és Izrael közötti növekvő együttműködést és kapcsolatokat ünnepelni kell, és a világ minden tájáról érkező partnereinkkel együtt megvitatjuk, hogyan lehetne tovább fokozni az együttműködést, és megvitatjuk az antiszemitizmusra és a COVID-19 alatt élő zsidó közösségre vonatkozó megoldásokat”.”

Az online eseményre várják Volodimir Zelenszkij, ukrán elnököt, Denisz Smihál miniszterelnököt, Dmytro Kuleba külügyminisztert és Viktor Ljasko egészségügyi minisztert, valamint Ze’ev Elkin izraeli jeruzsálemi ügyekért, lakásépítésért és építkezésért felelős minisztert, Nachman Shai diaszpóraügyi minisztert és Yoel Razvozov turisztikai minisztert, valamint más európai, izraeli és egyesült államokbeli magas rangú vezetőket és tisztviselőket.

Az idei rendezvényen felszólal még Ben Cardin szenátor (D-Md.), Doug Lamborn képviselő (R-Colo), Katharina von Schnurbein, az Európai Bizottság antiszemitizmus elleni küzdelemmel és a zsidó élet támogatásával foglalkozó koordinátora, Irwin Cotler, Kanada holokauszt-emlékezet megőrzéséért és az antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős különmegbízottja, Dani Dayan, a jeruzsálemi Jad Vasem igazgatóságának elnöke, valamint Natan Sharansky, a Babij Jár Alapítvány és Holokauszt Emlékközpont felügyelőbizottságának elnöke.

Sonia Gomes de Mesquita, a Center for Jewish Impact ügyvezető igazgatója a JNS-nek elmondta:

„Három évtized után országaink továbbra is együttműködnek a nemzetbiztonság, a turizmus, a gazdaság, a közegészségügy és más területeken. A zsidó államban az ukrán zsidók döntő mértékben hozzájárultak a technológia, az orvostudomány és a kultúra területén elért eredményekhez. Ez a fórum platformot biztosít arra, hogy emléket állítsunk annak a bonyolult szerepnek, amelyet a zsidók játszottak az ukrán történelem során, és annak a hosszadalmas, nagy békítő folyamatnak, amelyen Ukrajna 1991 óta keresztülment.”

„Több társadalmi trend konszolidációjával állunk szemben”

A rendezvény első napján a résztvevők azt vizsgálják, hogy Ukrajna zsidó történelme hogyan alakította ki a mai Izraelhez fűződő kapcsolatait, és megünneplik az Ukrajnát, Izraelt, Európát és az Egyesült Államokat összekötő kulcsfontosságú kapcsolatokat.

A második nap a zsidó nép és Izrael előtt álló legégetőbb kérdésekre összpontosít, többek között a jelenlegi világjárványból eredő kihívásokra, az antiszemitizmus világméretű növekedésére és a zsidó oktatás bővítésének szükségességére. A konferencia kitekint Izrael „startup nemzetként” betöltött globális szerepének jövőjére is, és rávilágít azokra a tanulságokra, amelyeket a zsidó közösségek világszerte levonhatnak az izraeli tapasztalatokból.

Sima Vaknin, a Strategic Impact alapítója és a CAM vezető tanácsadója a JNS-nek elmondta:

„Az antiszemitizmus, a gyűlölet legősibb és legösszetettebb formája olyan szellemi és társadalmi betegség, amely közvetlen kihívást jelent és sürgető veszélyt jelent a zsidó életre és jólétre. Az antiszemitizmus Európa- és az Egyesült Államok-szerte elharapózott, és bejutott a mainstream médiába, a tudományos életbe és néha a politikába is” –

mondta.

„Sajnos ez már nem új hír”.

Vaknin szerint aggasztó, hogy az elmúlt két évben „számos olyan társadalmi trend, globális kihívás, politikai ideológia és technológiai képesség konszolidációjával állunk szemben, amelyek lehetővé teszik, hogy az antiszemitizmus megugorjon, különböző közönségeket érintsen és új csúcsokat érjen el”.

„A középkori összeesküvés-elméletek és vérvádak 21. századi köntösben kelnek életre. A zsidó állam rágalmazása a politikailag inkorrekt zsidógyűlölet helyébe lépett”

– tette hozzá.

Lozhkin, aki egyben a Zsidó Világkongresszus alelnöke is, elmondta, hogy bár a rendezvényre 30 évvel az Izrael és Ukrajna közötti kapcsolatok kezdete után kerül sor, „szeretnénk tágabban szemlélni ezt a dátumot”.

„A zsidók és az ukránok közötti kötelék sokkal régebb óta létezik – évszázadok óta -, és voltak különböző időszakok ebben az időben, mint ahogyan ez minden szomszéd között megtörténik”

– jegyezte meg, és példaként a Babij Jarban történt tragikus eseményeket említette.

A nácik és ukrán kollaboránsaik 1941. szeptember 29-30-án, mindössze két nap leforgása alatt követték el a holokauszt egyik legnagyobb (és leggyorsabb) mészárlását, amikor 33 771 zsidót gyilkoltak meg a Babij Jarban – az ukrajnai főváros, Kijev határában található hatalmas szakadékban.

Németh András: Ukrajnában ma is nehéz méltó módon emlékezni a Babij Jar-i mészárlásra

1941. szeptember végén Babij Jar-nál 36 óra alatt 33 771 zsidót lőttek agyon a nácik.

Lozhkin nemrég mutatta be Dayannak új könyvét, melynek címe: A Világ Igaza: Ukrajna.

„A zsidók és az Izraelben élők között valószínűleg nehéz olyat találni, aki nem hallott a Jad Vasemről és a Világ Igazairól”

– mondta Lozhkin.

„Ami más népek képviselőit és más országok lakóit illeti, számukra ezek nem teljesen magától értetődő fogalmak”.

A könyv „a feloldozás történeteit” is tartalmazza, amelyek Ukrajna második világháborús ellenségeit, áldozatait és hőseit részletezik.

„Úgy döntöttünk, hogy helyes lenne a 80 évvel ezelőtti eseményekről egy szélesebb közönségnek is beszámolni, és 2674 történetet helyeztünk el a könyvben a zsidók ukránok általi megmentéséről”

– mondta Lozhkin.

„Nehéz jobb és helyesebb módot találni a holokausztról szóló igazság közlésére és általában véve az emlékezet megőrzésére, mint a konkrét történetek elmondása.”

Lozhkin rámutatott, hogy valószínűleg sokkal több olyan történet van, amelyben ukránok mentettek meg zsidókat, de a nevük elveszett.

Ennek ellenére azt mondta:

„Úgy gondolom, egyszerűen kötelességünk beszélni minden egyes igaz emberről. Azzal, hogy elmondjuk ezeket a történeteket, egyúttal a holokausztról is beszélünk. Az igazság és az oktatás azok az eszközök, amelyek a többinél jobban kiütik a talajt az antiszemitizmus lába alól. Ha egy ilyen könyv még nem kapható más országokban, ahol hivatalosan elismerik az igaz embereket, akkor javaslom, hogy adják ki.”

Lozhkin hozzátette, hogy mivel az antiszemitizmus kérdése nem csak a zsidókról szól, „örülök, hogy nem csak zsidók lesznek a vendégek és előadók között”.

„Az antiszemitizmus olyan, mint egy lakmuszpapír-teszt egy adott társadalom mentális egészségének meghatározására”

– mondta.

„Ha a zsidókkal szemben rossz a hozzáállás, akkor szinte biztos, hogy más népekkel, vallásokkal, kultúrákkal és általában az emberi jogokkal kapcsolatban is lesznek komoly megjegyzések, tágabb értelemben véve. Nem akarom azt mondani, hogy minden az antiszemitizmussal kezdődik, de majdnem mindig azzal végződik”

– mondta.

„A gonoszság gyökere a tudatlanság” – jegyezte meg. „Ez a harmadik alkalom, hogy erről a kérdésről beszélünk, és sajnos valószínűleg nem az utolsó. Remélem, hogy nagyra becsült előadóink képesek lesznek új szemszögből megvizsgálni a problémát, és hatékony módszereket javasolni annak semlegesítésére vagy akár csökkentésére”.”

„Emlékezzünk arra, hogy milyen messzire jutottunk”

Egy másik panelbeszélgetés Izraelt, mint a világ első számú startup nemzetét emeli ki.

„Eljött az idő, hogy tanuljunk a mai Izraeltől, és nemcsak Ukrajna, hanem az egész világ számára”

– mondta Lozhkin.

„Mivel Izrael kis méretű és más országokhoz képest is fiatal, sokat taníthat mindenkinek, aki tanulni akar. Ukrajna mindenképpen profitálni fog az izraeli tapasztalatokból.”

A fórum vendégei és előadói között lesz még Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke; Michael Brodsky és Jevgen Kornijcsuk, Izrael ukrajnai és Ukrajna izraeli nagykövetei; mindkét ország egészségügyi hatóságainak vezetői; az ENSZ. és az Európai Bizottság antiszemitizmusért felelős biztosai; David Harris, az Amerikai Zsidó Bizottság vezérigazgatója; Mihail Mirilashvili, az Euro-ázsiai Zsidó Kongresszus elnöke; William Daroff, a nagyobb amerikai zsidó szervezetek elnökeinek konferenciája vezérigazgatója; Jonathan Greenblatt, a Rágalmazásellenes Liga nemzeti elnöke és vezérigazgatója; és még sokan mások.

Robert Singer, a Center for Jewish Impact elnöke elmondta:

„Mint ukrán származású zsidó, akinek családja az elsők között volt, akik az 1970-es években kivándoroltak Ukrajnából Izraelbe, megtiszteltetés számomra, hogy társszervezője lehetek ennek az eseménynek. Volt szerencsém a Babij Jar-i mészárlás 75. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség szervezői között lenni. Ez a tragikus történet emlékeztet arra, hogy milyen messzire jutottunk minden szempontból, és biztos vagyok benne, hogy országaink az elkövetkező években tovább fogják erősíteni ezeket a fontos kapcsolatokat.”

Lozhkin elmondta, hogy várakozásai szerint a fórum félmillió nézőhöz jut el világszerte.

„A Kijevi Zsidó Fórumon az előadók képviselete évről évre nő, és a fórumainkon megvitatott témák iránti érdeklődés is egyre nagyobb”

– mondta.

„Ne feledkezzünk meg Ukrajna jelentőségéről a zsidó világ számára. A 20. század elejéig a világ zsidóságának egynegyede a mai Ukrajna területén élt. Ma az Ukrajnából származó leszármazottak vagy bevándorlók szinte mindenhol megtalálhatók a zsidók között. Csak Izraelben mintegy 500 ezren élnek. Többek között ez is magyarázhatja az általunk szervezett globális vitafórum iránti megnövekedett érdeklődést.”

Nehéz helyzetük ellenére is találnak okot az ünneplésre az ukrajnai zsidók

Örömünnep alakult ki Lembergben a Babij Jar borzalmairól megemlékező komplexum átadását követően a helyi zsidóság körében.