Németh András: Ukrajnában ma is nehéz méltó módon emlékezni a Babij Jar-i mészárlásra

Nem illik bele a hivatalos ukrán történelemszemléletbe a 80 éve elkövetett Babij Jar-i mészárlás emléke. A holokauszt egyik szimbólumává vált tömeggyilkosságot a német Wehrmacht- és SS-katonák mellett ukrán kollaboránsok és rendőrök követték el – írja Németh András a Hvg-n.

„Nehéz itt levegőt venni, ahol gyerekek ezrei utolsókat lélegeztek. Nehéz itt állni, ahol a puskagolyók ezreket terítettek le, s ahol a föld még hosszú ideig mozgott a kiszabadulni próbálkozó sebesültek rángatózásától”

– ezekkel a szavakkal emlékezett meg a Babij Jar-i tömeggyilkosság 80. évfordulójáról Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Németország nevében újra bocsánatot kért Frank-Walter Steinmeier államfő jelenlétében.

A mészárlást Kijev belvárosától néhány kilométerre követték el. A várost 1941. szeptember 19-én foglalták el a németek, és azzal vádolták meg az ott élő zsidókat, hogy közük volt a Wehrmacht helyi parancsnokságának felrobbantásához – jóllehet azt a visszavonuló Vörös Hadsereg katonái követték el –, ezért utasították őket, hogy szeptember 29-én jelenjenek meg a kijelölt gyülekezőhelyen. A nácik azt hazudták nekik, hogy más helyre költöztetik őket, ám a férfiakat, nőket és gyermekeket a Babij Jar nevű szakadékhoz vezették, ahol 36 óra alatt 33 771 embert lőttek agyon.

Németh András cikkének folytatása a Hvg-n itt olvasható.

A Babij Jar-i tömegmészárlásra emlékezünk

1941-ben közel 34 ezer zsidót gyilkoltak meg német katonai alakulatok és egy náci Einsatzgruppe.