A Babij Jar-i tömegmészárlásra emlékezünk

A Babij Jar Kijev közelében található, amelyet a nácik 1941. szeptember 19-én vettek át. Néhány nappal később nagy robbanás történt a német parancsnokságon, amely sok német katonát megölt. A nácik a zsidókat okolták a robbanásért, ami felerősítette irántuk a gyűlöletet, így amikor az SS-csapatok bevonultak Kijevbe, a város zsidóságát azonnal kijelölték a megsemmisítésre. A The Jerusalem Post megemlékezése.

Szeptember 29. és 30. között közel 34 ezer zsidó férfit, nőt és gyermeket a Babij Jar szakadékba vonszoltak, levetkőztették és géppuskával tömegsírba lőtték, amelyet azonnal betemettek, az áldozatok egy részét élve eltemetve.

A sír a következő két évben további több ezer holttesttel telt meg. A teljes szám nem világos, de két év alatt legalább 100 000 embert gyilkoltak meg Babij Jarban. Az áldozatok elsősorban zsidók voltak, de kommunisták, szovjet hadifoglyok és romák is voltak köztük.

Amikor a német hadsereg visszavonult a Szovjetunióból, a nácik megpróbálták elrejteni a Babij Jarban történt mészárlások bizonyítékait. Foglyokat használtak fel arra, hogy segítsenek a holttesteket máglyára halmozni és elégetni, majd, amikor végeztek, megölték a foglyokat is. 15 fogolynak sikerült megszöknie, és elmondania az igazságot Babij Jarról.

A Babij Jarban történt tragédia ellenére a Szovjetuniónak 25 évébe telt, hogy elismerje a mészárlást. Miután 1961-ben sikertelenül megpróbáltak egy sportstadiont építeni a tömegsír fölé, a Szovjetunió egy kis obeliszket emelt a helyszínre.

1974-ben egy 15 méteres emlékszobrot állítottak, de még mindig nem utaltak arra, hogy zsidókat gyilkoltak meg Babij Jarban, mivel az áldozatok azonosítása homályos volt, és nem említette a „zsidó” szót.

Csak 1991-ben, 50 évvel a mészárlás után, amikor Ukrajna kikiáltotta függetlenségét, rögzítették az áldozatok személyazonosságát az emlékművön, elismerve a zsidók lemészárlását a helyszínen.

A háború befejezése után egyes nácikat bíróság elé állítottak az úgynevezett nürnbergi perben, és 1946. szeptember 30-án, pontosan öt évvel a Babij Jar-i mészárlás után 12 nácit ítéltek halálra vagy börtönbüntetésre miatta.

Küzdelem a zsidó identitás fennmaradásáért Amerikában

A Covid járvány alatt megnövekedett az elszakadó zsidók száma. Megy a küzdelem Amerikában azért, hogy a zsidó fiatalok fenntartsák zsidó identitásukat.