Iráni főtárgyaló: a nyugati országok kicsinyes vádaskodásba kezdtek az atomalku kapcsán

Irán kedden azzal vádolta meg a 2015-ös atomalku nyugati aláíróit, hogy beleragadtak a kicsinyes vádaskodásokba, miután előző nap európai diplomaták figyelmeztettek, hogy a megállapodás hamarosan teljesen kiüresedhet.

Ali Bagheri Káni a Twitteren azt írta: „a valódi diplomácia helyett egymásra mutogatás megy”.

„Korán ismertettük az elképzeléseinket, és együttműködően, rugalmasan dolgoztunk azon, hogy közelítsenek egymáshoz az álláspontok” – tette hozzá a tisztségviselő.

„A diplomácia kétirányú utca” – jegyezte meg. „Ha megjelenik a valódi szándék a bűnös hibáinak helyrehozására, akkor le lehet tenni egy gyors, jó megállapodás alapjait” – szögezte le, vélhetőleg az Egyesült Államokra utalva, amely 2018-ban kilépett a szerződésből.

Német, francia és brit diplomaták hétfőn elmondták, hogy a feleknek mind ez idáig nem sikerült áttörést elérni az atomalku megmentését célzó bécsi egyeztetéseken. Rámutattak: valódi haladás híján és az iráni nukleáris program tempója fényében a megállapodás hamarosan teljesen kiüresedhet.

A 2015-ben megkötött atomalku felélesztését célzó tárgyalások a múlt héten, néhány napos szünetet követően folytatódtak. A megbeszéléseken az aláírók, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Oroszország és Kína mellett közvetetten az Egyesült Államok is részt vesz, jóllehet Washington 2018-ban, Donald Trump elnöksége alatt egyoldalúan kilépett a megállapodásból, és újból bevezette az iráni gazdaságot fojtogató szankciókat. Válaszul Teherán fokozatosan állította le a szerződésben vállalt kötelezettségeinek teljesítését.

vIrán továbbra is e szankciók feloldását teszi az egyeztetések feltételévé.

Diplomáciai források szerint áprilisi és június között, a tárgyalások első hat fordulója során jelentős haladást értek el a felek. Azonban Ebrahim Raiszi iráni elnök hatalomra kerülése óta megkeményedtek az álláspontok. Teherán visszatáncolt a korábbi kompromisszumoktól, bezsebelte az ígéreteket, és még többet követel – mutatott rá egy magas rangú amerikai tisztségviselő.

Reuters: Az amerikai és izraeli védelmi miniszter az iráni atomlétesítmények lerombolásáról tárgyal

Mindeközben néhány napos szünet után újraindultak a 2015-ös iráni nukleáris megállapodás felélesztését célzó tárgyalások Bécsben.