Halál várhat az Iránban letartóztatott leszbikusokra, emberkereskedéssel vádolják őket

A 6G iráni és leszbikus és transznemű hálózat kedden arról számolt be honlapján, hogy egy Sarah nevű iráni leszbikus nőt letartóztattak Nyugat-Azerbajdzsán tartományban, miközben át akart lépni a török határon — számol be a The Jerusalem Post.

Az Iszlám Köztársaság Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) novemberben tartóztatta le Sarah-t, és az Irán-barát Tasnim hírügynökség szerint személyeket „lánykereskedő banda létrehozásának és a homoszexualitás támogatásának” vádjával vettek őrizetbe.

Az iráni teokrácia saría jogrendszere halálbüntetést szab ki az azonos neműek kapcsolatára.

Az IRGC közleménye szerint a homályos „emberkereskedő hálózat” elleni egyik vádpont a „homoszexuális csoportok kommunikációja és támogatása” volt, amelyek „a transzregionális hírszerző szolgálatok égisze alatt működtek”.

Az Iszlám Köztársaság biztonsági erői gyakran vádolnak meg másként gondolkodókat, a rezsim ellen tiltakozókat és kisebbségeket a nemzetbiztonság megsértésének ködös vádjával.

A 6G perzsa betűszó jelentése Shesh rang, és az LMBTQ+ zászló hat színét testesíti meg.

A 6G szerint Sarah 28 éves, Iraki Kurdisztánban élt és dolgozott. Az iraki kurdisztáni rendőrség letartóztatta, miután interjút adott a BBC perzsa nyelvű műsorában az iraki dzsihadistákról. Irakban 21 napig volt bebörtönözve.

A 6G szerint Sarah megpróbált Törökországba menekülni, hogy megmentse magát, és beleegyezett, hogy börtönbe kerülése esetén közzétesz egy videót. A 6G egy videót tett közzé a honlapján Sarah-ról.

Sarah a videón azt mondta:

„Ma érkeztem Iránba, a rezsim a barátaimon keresztül tudta meg, hogy itt vagyok. Bármikor letartóztathatnak. Az életem veszélyben van. Próbálok kijutni Iránból, nem tudom, hogy sikerül-e vagy sem”.

Peter Tatchell, a brit emberi jogi aktivista és LMBTQ+ aktivista a The Jerusalem Post című vasárnapi napilapnak azt nyilatkozta, hogy „Sarah letartóztatása azt bizonyítja, hogy az iszlám rezsim nem hagy fel az állítólagos LMBT+ emberek üldözésével. Leginkább a meleg férfiak kerülnek az állami elnyomás célkeresztjébe, de ez a letartóztatás azt mutatja, hogy a leszbikussággal vádolt nők is veszélyben vannak. Úgy tűnik, a Forradalmi Gárda példát akar statuálni Sarah-val, hogy megmutassa, keményen fellép az állítólagos homoszexualitással szemben, és hogy félelmet keltsen az iráni LMBT+ közösség szívében. „

Hozzátette: „A ’transzregionális hírszerző szolgálatok égisze alatt’ működő „emberkereskedő hálózat” ötlete fantáziadúsan hangzik. Valószínűleg ez egy kísérlet arra, hogy táplálják az ostoba propagandát és az összeesküvés-elméleteket, miszerint az iráni LMBT-ket Izrael és a Nyugat biztonsági szolgálatai manipulálják és segítik.”

Prof. Jessica Emami, Irán-szakértő és a The Institute for the Study of Global Antisemitism and Policy kutatója szerint „Az Iráni Iszlám Köztársaság a kezdetektől fogva despotikusan és barbár módon bánt az LMBT+ egyénekkel. Az LMBT+ irániak, akik kétségbeesetten próbálják elkerülni a bebörtönzést vagy akár a halált, Iránból menekülnek. Sara éppen ezt tette, amikor az IRGC milíciája csapdába ejtette. Most a rezsim hamis pletykákat terjeszt a médiában, és Sara-t bűnbaknak állítja be. Arra kérem az emberi jogi szervezeteket, hogy forduljanak a rezsim hatóságaihoz, és követeljék Sara azonnali szabadon bocsátását.”

Sheina Vojoudi, iráni disszidens, aki az elnyomás miatt menekült el az Iráni Iszlám Köztársaságból, a Postnak vasárnap azt mondta:

„Az ilyen hírek már nem lepnek meg minket. Az Iráni Iszlám Köztársaság beavatkozik az irániak életének legintimebb részeibe. Az Iszlám Köztársaság rabszolgákat akar csinálni belőlünk, egy olyan rabszolgahadsereget, amely kész meghalni a rezsim ideológiájáért. A rezsim dönteni akar az egész nemzetről, dönteni akar még az emberek szexuális vágyairól, a férjek és feleségek közötti kapcsolatról és a gyermekeik számáról, a hitünkről, a gondolkodásmódunkról. A rezsim dönti el, hogy mely nemzeteket kell gyűlölnünk és melyeket kell szeretnünk, és ha a mullah rezsim akarata ellenében hozzuk meg a saját döntéseinket, akkor a nemzetbiztonsági veszélyforrásként vesznek minket számításba.”

Hozzátette, hogy „az egész nemzetnek alkalmazkodnia kell az ajatollahok veszélyes ideológiájához és embertelen törvényeihez. A rezsim bűnösöknek nevez minket, ha nem pontosan azt tesszük, amit diktál nekünk, és azzal vádol minket, hogy a saría törvények ellen vagyunk, miközben tisztviselői és gyermekeik a legbrutálisabb bűncselekményeket követik el az irániak ellen. Túszként tartanak minket fogva, szinte minden iránitól hallani ezt a mondatot, természetesen a 4%-os rezsim-támogatókat kivéve.

Nemcsak mi, irániak szenvedünk az Iszlám Köztársaság brutális szabályai és veszélyes ideológiája alatt, hogy az egész világot elfoglalja, hogy felkészítse a 12. imám számára, hanem az egész régió is szenved, olyan országok, mint Irak, Szíria, Libanon és Jemen.”

Az iráni rezsim az ország 1979-es iszlám forradalma óta 4-6 000 meleg és leszbikus személyt végeztetett ki a brit Wikipedia 2008-as bejegyzése szerint.

Keményebb fellépést szorgalmaz Irán ellen a Moszad vezetője is

A brit belügyminiszter szerint a bécsi atomtárgyalások „Irán utolsó esélye”.