Keményebb fellépést szorgalmaz Irán ellen a Moszad vezetője is

A Moszad vezetője, David Barnea és Benny Ganz védelmi miniszter Washingtonban utóvédharcot folytatott, hogy megpróbálja megváltoztatni a Nyugat hozzáállását az Iránnal folytatott, ma kezdődő bécsi tárgyalásokhoz.

Mindkettejüknek „hasonló üzenete van, mint miniszterelnöknek és a külügyminiszternek: Irán érzékeny a nyomásra; ne szüntessék meg a szankciókat, és ne menjenek bele egy rossz megállapodásba” – mondta egy magas rangú izraeli diplomáciai forrás.

„Hatalmas motivációval állnak szemben a nyugati hatalmak, hogy visszatérjünk az egyezséghez, de Izraelben a felső vezetés teljes erőbedobással szólal meg. Ez nagyon fontos” – mondta a forrás.

Ganz, aki szerda este Washingtonba utazott, várhatóan arra figyelmezteti az amerikaiakat, hogy Iránt lépései a nukleáris küszöb közelébe viszik, és a jobb megállapodás elérésének módja az, ha a lehető legnagyobb nyomást gyakorolják a rezsimre – számol be a The Jerusalem Post.

A védelmi miniszter arra fogja kérni Washingtont, hogy olyan megállapodásra törekedjen, amely Irán regionális agressziójával és ballisztikus rakétáival is foglalkozik.

Ned Price, külügyminisztériumi szóvivő elmondta, hogy az Iránnal folytatott tárgyalások folytatásának alternatívái is téma lesz a Ganzzal folytatott megbeszéléseken.

„Teljes mértékben számítok arra, hogy regionális biztonsági kérdésekről fognak tárgyalni beleértve azt is, hogy mi a helyzet Iránnal, és ahogyan azt már korábban is mondtuk, milyen alternatívákat kell követnünk, ha Irán megmutatja nekünk, szövetségeseinknek és partnereinknek, hogy nem hajlandó érdemben és valódi, konstruktív módon visszatérni Bécsbe” – jelentette ki Price.

Barnea a héten magas rangú amerikai személyiségek előtt ismertette az Irán nukleáris előrelépésével és nemzetközi terrorkampányával kapcsolatos naprakész hírszerzési információkat.

Múlt héten Barnea azt mondta: „Iránnak soha nem lesz atomfegyvere, legalább is az elkövetkező években nem. Soha. Ez az én elkötelezett feladatom a Moszaddal együtt.

„Egyértelmű, hogy nincs szükség 60%-ra dúsított uránra polgári célokra. Nincs szükség három telephelyre több ezer centrifugával, hacsak nem az a szándék, hogy atomfegyvert fejlesszenek ki” – mondta a Moszad ügynökeinek díjátadó ünnepségén.

„Nyitva van a szemünk, felkészültünk, és megteszünk mindent, ami szükséges ahhoz, hogy ezt a fenyegetést Izrael állam feje fölül elhárítsuk, és azt minden módon meghiúsítsuk”.

Irán és a világhatalmak várhatóan visszatérnek a tárgyalásokhoz, hogy felújítsák a 2015-ös közös átfogó cselekvési tervet, amely 2030-ig korlátozta Teherán urándúsítását, cserébe a szankciók fokozatos feloldásáért. Az Egyesült Államok 2018-ban kilépett a megállapodásból, és most arra törekszik, hogy visszatérjen azzal együtt, hogy Irán is visszatér a megállapodás betartásához.

Irán azonban jóval a JCPOA 5%-os urándúsítási korlátozásán túlmenően 60%-os dúsításig fejlesztette nukleáris programját, amelynek nincs hiteles polgári felhasználása. Az atomfegyverhez szükséges dúsítási szint 90%.

Ezek az előre lépések a Biden-kormányzat egyes tagjait arra késztették, hogy egy olyan ideiglenes megállapodást keressenek, amelyben Teherán befagyasztja, de nem csökkenti urándúsítását, cserébe azért, hogy az USA feloldja a 2018 után bevezetett szankciók egy részét.

A múlt heti, idei hetedik tárgyalási forduló során – és június óta először – azonban az Iszlám Köztársaság fejlett centrifugákkal 20%-os tisztaságú urániumot kezdett dúsítani a hegyek közé temetett Fordow-i telephelyén.

Ez valamint a kompromisszumkész iráni megállapodás tervezetek miatt az USA és az E3 – Nagy-Britannia, Franciaország és Németország – a múlt héten leállította a tárgyalásokat, de azok csütörtökön folytatódnak.

Liz Truss, brit külügyminiszter szerint a csütörtöki tárgyalások „valóban az utolsó esély Irán számára, hogy aláírja a megállapodást” a JCPOA-hoz való visszatérést.

„Erősen sürgetem őket, hogy ezt tegyék, mert eltökéltek vagyunk, hogy szövetségeseinkkel együttműködve megakadályozzuk Irán atomfegyverekhez jutását” – mondta a Chatham House agytrösztnek. „Tehát igenis alá kell írniuk a JCPOA-megállapodást, ez az érdekükben áll.”

Robert Malley, az Egyesült Államok iráni megbízottja, az USA vezető bécsi tárgyalója szerdán összeült Oroszország és Kína külügyminiszter-helyettesével, és elmondta, hogy „folytatni fogják a szoros háromoldalú koordinációt, hogy az első hat forduló eredményei alapján elérjük közös célunkat, a JCPOA kölcsönös teljes körű betartását”.

A magas rangú jeruzsálemi diplomáciai forrás csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a nyugati hatalmak milyen hamar visszatértek az asztalhoz, mondván, ez azt mutatja, hogy buzgón törekszenek a gyors megállapodásra.

„Az irániak reagálnak a nyomásra” – mondta a forrás.

„Miután két merész tervezetet nyújtottak be, és azt mondták nekik, hogy őrültek, Irán beadta a derekát, és gyorsan vissza akart térni. Az irániak tárgyalni hívták a nyugati államokat, azok pedig jöttek”.

„A riál összeomlott, és tüntetések vannak Irán-szerte. A Nyugatnak minden kártya a kezében van, ami lehetővé teszi, hogy kemény legyen. Ki kell játszaniuk ezeket” – tette hozzá a forrás.

Szervezett iszlamisták szították az antiszemita gyűlöletet Németországban

Egy új kutatás szerint a zsidók és a zsidó állam iránti gyűlölet különösen erős az iszlamista spektrumban, de messze túl is mutat azon