Vita a Siratófal körül — Bennett nem nyúl hozzá koedukált részleg tervéhez

Naftali Bennett és a vallásügyi miniszter úgy döntöttek befagyasztva hagyják azt a tervet, amely engedélyezte volna egy olyan rész leválasztását, ahol a nők és a férfiak együtt imádkoztak volna. 

Naftali Bennett miniszterelnök és Matan Kahana (Jamina) vallásügyi miniszter hosszú időre felfüggeszti a Siratófal-tervet, tudta meg a Zman Israel hírportál.

„Úgy döntünk, hogy most nem foglalkozunk vele, pont” – magyarázta Matan Kahana miniszter a hétvégén a tanácsadóinak. ,,A Siratófal-kompromisszum a felbujtás és a gyűlölet melegágyává vált, különösen a Likud emberei részéről, akik ezen lovagolnak. Nem szabad a kezükre játszani. Jelenleg mindent befagyasztunk. Nem nyúlunk hozzá” – mondta állítólag Kahana.

Bennett és Kahana döntése szembe megy a többi koalíciós vezető kötelezettségvállalásaival – írja az Ujkelet.live.

November elején, közvetlenül a költségvetés elfogadása után Jáir Lapid (Jes Atid) külügyminiszter és rotációs miniszterelnök bejelentette, hogy ,,a Siratófal-kompromisszum a helyes lépés vallási, és minden szempontból, ami a diaszpórával való kapcsolatunkhoz fűződik. A kormány többsége támogatja, és remélem, a jelenlegi főügyésszel, Avichai Mandelblittel képesek leszünk megvalósítani”.

A szekuláris jobboldali Jiszráel Beitenu vezetője, Avigdor Liberman pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy ,,a Siratófal-kompromisszum és a betérési törvény nagyon fontosak számunkra”. A Munkapárt elnöke, Merav Michaeli közlekedési miniszter is visszhangozta ezeket az üzeneteket. A Beni Gantz védelmi miniszter vezette Kék-Fehérrel kötött koalíciós megállapodásokban pedig a terv megvalósítása a fontos pontok egyikeként szerepel.

Így Bennett és Kahana döntése, hogy mindent befagyasztanak, konfliktusokhoz vezethet a partnerek között.

Bennett miniszterelnök múlt hónapban kijelentette, hogy a Siratófalat politikai célokra használják, eszközként a kormány ellen.

„A Siratófalat, ezt a szeretett helyet, amely minden egyes zsidó számára oly fontos, a helyet, amely nemzedékről nemzedékre egyesít bennünket, különösen azután, hogy izraeli katonák felszabadították az [1967-es] hatnapos háború során, egy politikai kampányra használják a kormány bírálására”

– írta Bennett Facebookon.

A miniszterelnök figyelmeztetett, hogy ha nem fékezik meg, ez a kampány hatalmas károkat fog okozni, és emlékeztetett, hogy bizonyos dolgok szentek, és érinthetetlenek kéne legyenek.

A szefárd ultraortodox Sasz párt válaszul arra felszólította a miniszterelnököt, hogy utasítsa el a reformköveteléseket.

A vita fő kirobbantói a Siratófal Asszonyai csoport, amely „egyenlő imádkozási jogokért” kampányol a szent helyen, ahol a héber naptár szerint minden hónap első napján imát tartanak.

A helyszínt a Western Wall Heritage Foundation igazgatja a hagyományos ortodox normák szerint, és az imák során csak a saját Tóratekercseinek használatát engedélyezi. Bár egy 2013-as bírósági ítélet megállapította, hogy a nőknek joguk van Tóratekercset használni a szertartások során, a gyakorlatban nincsenek tekercsek a Siratófal női részlegén.

Fotó: Unsplash/Thomas Vogel

Hét ország szavazott Izrael mellett az ENSZ-ben, Magyarország is köztük van

Miközben a határozat többször is szólt az izraeli telepesek által elkövetett erőszakról, egyetlen ponton sem ítélte el külön a palesztin terrort vagy az izraeliek elleni erőszakot.