Hét ország szavazott Izrael mellett az ENSZ-ben, Magyarország is köztük van

Az ENSZ Közgyűlése 146-7 arányban elfogadott egy határozatot, amely elítélte „több szélsőséges izraeli telepes terrorcselekményét”.

A „megszállt palesztin területeken, beleértve Kelet-Jeruzsálemet és a megszállt Golán-fennsíkot is magában foglaló izraeli települések” című határozatra 20-an tartózkodtak.

A határozat része volt annak a hat Izrael-ellenes határozatjavaslatból álló csomagnak, amelyet az ENSZ Közgyűlése csütörtökön hagyott jóvá, és amely elítélte az izraeli telepes tevékenységet, a Golán-fennsíkról való kivonulásra szólított fel, valamint megerősítette az UNRWA munkáját.

A telepesekről szóló szöveg általános felhívást intézett a terrorizmus ellen, kimondva, hogy az ENSZ Közgyűlése „elítéli a civil lakosság elleni erőszakos és terrorcselekményeket mindkét oldalon, és emlékeztet arra, hogy véget kell vetni minden erőszakos cselekménynek, beleértve a terrorcselekményeket, a provokációt, az uszítást és a pusztítást”.

De miközben a határozat többször is szólt az izraeli telepesek által elkövetett erőszakról, egyetlen ponton sem ítélte el külön a palesztin terrort vagy akár az izraeliek elleni erőszakot.

Az egyik izraeli képviselő ezzel kapcsolatban felelősségre is vonta a közgyűlést.

„Ezek az állásfoglalások úgy döntöttek, hogy Izrael démonizálását helyezik előtérbe, miközben teljesen elmulasztják elítélni, nemhogy megemlíteni a [palesztin] terrorista tevékenységet”

– mondta.

A szomszédban lakó tinédzserlány késelte meg az ötgyerekes zsidó anyát Jeruzsálemben

Dvir Cohen, az áldozat férje azt állította, hogy a feleségét leszúró tinédzser a szomszédjuk volt, és azt is, hogy „mindennapos zaklatást” szenvedtek el a lány családjától.

Ezen túl menően pedig emlékeztette a közgyűlést, hogy az elmúlt hetekben az izraelieknek a Hamász és más palesztin terroristák által elkövetett lövöldözések és késeléses támadások sorozatát kell átélniük.

„Ahelyett, hogy elítélte volna ezeket a szörnyű terrorcselekményeket, ez a közgyűlés kizárólag Izraelt elítélő határozatokat fogadott el. Ez csak egy újabb példája annak a hírhedt kettős mércének, amellyel Izraelnek naponta szembe kell néznie az ENSZ Közgyűlés termeiben”.

A szöveget ellenző országok Kanada, Magyarország, Izrael, Libéria, a Marshall-szigetek, Mikronézia és az Egyesült Államok voltak.

Az EU 27 tagállamából 24 támogatta a szöveget. A Cseh Köztársaság és Szlovénia, amelyek tavaly a szöveg mellett szavaztak, idén megváltoztatták szavazatukat, és tartózkodtak.

Az állásfoglalás azt is megerősítette, hogy az izraeli telepek „beleértve Kelet-Jeruzsálemet és a megszállt szíriai Golán-fennsíkot is, illegálisak, és akadályozzák a békét, valamint a gazdasági és társadalmi fejlődést”.

A szöveg felszólít minden államot, hogy „ne ismerje el és ne nyújtson segítséget vagy támogatást a nemzetközi jog szerint jogellenes intézkedések által teremtett helyzet fenntartásához”.

Nincs ország a földön, amely jogosabban létezne, mint Izrael

Izrael a modellje annak a nemzetállami eszmének, amelyre a jelenlegi világrend épült. Ez az oka, hogy az eszme ellenzői célpontként tekintenek rá.