Trump: Azt hittem, hogy az izraeliek bármit megtennének a békéért, de kiderült, hogy ez nem igaz

Az egyik most készülő új könyvből további idézetek láttak napvilágot, amelyben az exelnök elmondja, hogy Netanjahu „soha” nem akart békét, Abbászt „apafigurának” nevezi, és azt is, hogy ő akadályozta meg az annexiót – írja a The Times of Israel.

Barak Ravid újságírónak egy hamarosan megjelenő könyve kapcsán nyilatkozott az exelnök a Jeruzsálem és Ramallah közötti közvetítésre tett erőfeszítéseiről, valamint arról, hogy idővel úgy érezte, Netanjahu nem igazán érdekelt a rendezésben.

Trump elmondta, hogy hivatalba lépésekor kérte Netanjahutól a palesztinok felé tett nyitást, és felvetette az építkezések befagyasztásának lehetőségét Júdea és Szamáriában, de az izraeli vezető ezt visszautasította.

„Bibi nem akart alkut kötni”

– mondta Trump.

„Még legutóbb is, amikor előálltunk a térképekkel, Netanjahu reakciója az volt, hogy „Ó, ez jó, jó”, mindig minden nagyszerű volt, de ő soha… nem akart alkut kötni.”

„Most már nem tudom, hogy politikai okokból nem akarta megkötni, vagy más okokból. Bárcsak azt mondta volna, hogy nem akar alkut kötni, ahelyett, hogy….. Mert sok ember rengeteg munkát áldozott rá. De nem hiszem, hogy Bibi valaha is alkut kötött volna. Ez az én véleményem. Szerintem a tábornok [Ganz] viszont akart alkut kötni”.

Trump a zsidó szavazókra panaszkodott egy vallási vezetőkkel folytatott beszélgetése során

Trump arról is beszélt, hogy 2024-ben újra indulhat, amennyiben elég hívő embert tud maga köré gyűjteni, hogy támogassa őt.

Trump azt mondta, hogy szerinte Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke „jobban akarta az alkut, mint Netanjahu”.

„Őszinte leszek, nagyszerű találkozóm volt vele, Abbásszal, igaz. Nagyszerű találkozóm volt vele. És sok időt töltöttünk együtt, sok mindenről beszélgettünk. Szinte olyan volt, mint egy apa. Úgy értem, annyira kedves volt, nem is lehetett volna kedvesebb.”

Trump felidézte, hogy ezután azt mondta Netanjahunak, hogy „nagyon jó találkozóm volt Abbasszal. Meg tudunk egyezni”. És hogy mi volt az izraeli vezető válasza? „Nos, gondolkodjunk rajta. Ne lépjünk túl gyorsan, tudod”.

„Miután elkezdett beszélni, azt mondtam, várj egy percet, te nem akarsz alkut kötni.”

„Azt [gondoltam], hogy a palesztinok a lehetetlenek, és az izraeliek bármit megtennének a béke és az alku érdekében. Rájöttem, hogy ez nem igaz.”

Annak ellenére, hogy Trump csalódott Netanjahuban, a továbbiakban elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és bejelentette az amerikai nagykövetség átköltöztetését, aminek hatására a palesztinok megszakították a kapcsolatot Washingtonnal.

Miért nem kapott a Trump-Pompeo páros Nobel-békedíjat az Ábrahám-egyezményekért?

A 2020 szeptemberében aláírt Ábrahám-Egyezmény a legfontosabb megállapodás, amely 1948 óta született a Közel-Keleten.