Kína kész tüzet nyitni a Tajvan segítségére siető amerikai csapatokra

A legújabb fenyegetést, miszerint megtámadják az Egyesült Államok csapatait Kína és Tajvan közötti esetleges szembenállás során, csütörtökön írta meg a Global Times, a Kínai Kommunista Párt hivatalos szócsöve, amely a rezsim propagandájáért felelős világszerte.

„Bizonyos, hogy a [Népi Felszabadító Hadsereg] hevesen fogja támadni azokat az amerikai csapatokat, amelyek Tajvan megmentésére jönnek”

– írta a lap.

Kína legutóbbi fenyegetése a Tajvannal szembeni feszültségek fokozására Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó megjegyzése nyomán érkezett, aki szerint az Egyesült Államok készen áll arra, hogy megakadályozni Kínát abban, hogy erőszakkal elfoglalja Tajvant.

Kína a Biden-kormányzat hivatalba lépése óta fenyegetőzik Tajvan elfoglalásával, ami arra késztette az Egyesült Államokat, hogy megerősítse a sziget védelmét, és figyelmeztesse a KKP-t az eszkalációtó veszélyeire.

A Global Times csütörtöki vezércikke hosszú ideje az első alkalom, amikor Kína ténylegesen azzal fenyegetőzött, hogy megtámadja az amerikai csapatokat, amelyek Tajvan segítségére sietnek.

Peking és Moszkva egyszerre szállná meg Tajvant és Ukrajnát?

Senki sem kételkedik abban, hogy Tajvan kínai elfoglalása gyökeresen megváltoztatná Kelet-Ázsia biztonságát, ahogyan Ukrajna orosz inváziója is felborítaná Európáét.

„Ha Washington támogatja a tajvaniak elszakadásra törekvését, és arra bátorítja a tajvaniakat, hogy támaszkodjanak rá, abban az esetben is az erőszakos újraegyesítés biztosan meg fog történni. Minél inkább összejátszik az Egyesült Államok és Tajvan szigete, annál hamarabb jön el az erőszakos újraegyesítés”

– írta a párt propagandalapja.

„Sullivan úr, kérem, legyen szíves alaposan rendezni a gondolatait, és gondolja át, milyen alku pozícióban van, amellyel megfélemlítheti a kínai szárazföldet, amely eltökélten törekszik a nemzeti újraegyesítésre, és különböző stratégiai eszközökkel rendelkezik a zsarolással szemben”

– írta a lap.

„Üresnek fogja találni a kezét. Ezért ne legyen nagy a szája, Sullivan úr, különben csak még kínosabb helyzetbe hozza az országát”.

Peking „súlyos támadással” fenyegeti az ausztrálokat, ha Tajvan védelmére kelnek

Ha ausztrál csapatok jönnek harcolni a Tajvani-szorosba, elképzelhetetlen, hogy Kína ne hajtson végre súlyos támadást ellenük.