A cseh államfő szerint nem elég Izrael-barát, ezért nem hajlandó kinevezni az új külügyminisztert

A cseh államfő nem hajlandó külügyminiszterré kinevezni Jan Lipavskyt, a Kalózpárt jelöltjét. Milos Zeman kifogásolja, hogy Lipavskynak nincs felsőfokú végzettsége, illetve, hogy tartózkodóan viszonyul Izraelhez és a visegrádi négyekhez.

Milos Zeman úgy véli: az alkotmány nem írja elő számára, hogy kötelező módon elfogadjon minden javaslatot, amelyet előterjesztenek neki – olvasható a közleményben. Az elnöknek néhány más miniszterjelölt ellen is kifogásai vannak, de őket ennek ellenére is hajlandó kinevezni.

Petr Fiala, kinevezett miniszterelnök már szerdán bejelentette: panasszal fordul az alkotmánybírósághoz és az államfői jogkörök tisztázását fogja kérni a testülettől, amennyiben Milos Zeman nem nevezi ki az általa javasolt összes személyt miniszternek.

    „Bízom abban, hogy az egész kormány ki lesz nevezve. Ha az elnök fenntartja kifogásait az egyik jelöltem ellen, kénytelen leszek beadvánnyal fordulni az alkotmánybírósághoz. Mégpedig azért, hogy egyszer s mindenkorra tisztázódjék, milyenek az elnök, illetve a kormányfő jogkörei ebben a dologban”

– jelentette ki Petr Fiala.

Csehország 627 millió dollárért vásárol izraeli Spyder légvédelmi-rakétarendszert

Lubomír Metnar cseh védelmi miniszter szerint a vásárlás lehetővé teszi Prága számára, hogy az elavult, szovjet tervezésű 2K12 Kub föld-levegő rakétarendszereit egy modernebb katonai technológiával váltsa fel.

    Az elnöki honlapon megjelent közlemény szerint Milos Zemannak alapvetően négy kifogása van Jan Lipavsky ellen.

Kifogásolja, hogy Lipavskynak csak alapfokú egyetemi képzettsége van, tartózkodóan viszonyul a visegrádi négyekkel és az Izraellel történő cseh együttműködéshez, ami szerinte ellentétes a kormányprogrammal, illetve elfogadhatatlan számára Lipavsky azon korábbi felvetése, hogy a kitelepített németek által évente megrendezett Szudétanémet Napokat jövőre Csehországban tartsák meg.

A CTK hírügynökség az államfő kifogásaival kapcsolatosan rámutat: Jan Hamácek, a távozó Andrej Babis kormányának első alelnöke és belügyminisztere, aki ideiglenesen a külügyminisztériumot is irányította, érettségivel rendelkezik.

Ami Izraelt és a visegrádi négyeket illeti, Lipavsky ismételten leszögezte, téves az a vélemény, hogy ellenzi az együttműködést velük.

A cseh alkotmányjogászok egy része szerint az elnök nem egyszerű „aláírógép”, míg mások azt vallják, az elnöknek kötelessége kinevezni a kormányfő jelöltjeit.

A múltban minden esetben a kinevezett kormányfő hátrált meg, s végül kompromisszumos megoldások születtek. Az alkotmánybírósági állásfoglalás szükségessége ugyan már többször is felmerült, de eddig egyetlen kijelölt miniszterelnök sem élt ezzel a lehetőséggel.

Egymásnak ugrott Izrael kapcsán a cseh vezetés

Milos Zeman államfő és Andrej Babis kormányfő élesen elítélték a cseh külügyminiszter és két elődje írását, melyben bírálták a júdea-szamáriai zsidó települések tervezett izraeli szuverenitás alá vonását.