Csehország 627 millió dollárért vásárol izraeli Spyder légvédelmi-rakétarendszert

A cseh védelmi minisztérium szerződést írt alá az izraeli Rafael Advanced Defense Systems által gyártott Spyder föld-levegő rakétarendszerek beszerzéséről. A szerződés értéke 13,69 milliárd korona (627 millió dollár) – írja a Defense News.

Lubomír Metnar cseh védelmi miniszter szerint a vásárlás lehetővé teszi Prága számára, hogy az elavult, szovjet tervezésű 2K12 Kub föld-levegő rakétarendszereit egy modernebb katonai technológiával váltsa fel.

„Nagyra értékelem az izraeli kormány hajlandóságát, hogy megosztja velünk ezt a legmodernebb védelmi rendszert, amely a 21. századi képességeket biztosít hadseregünknek”

– mondta Metnar.

„Végre megszabadulunk az 1970-es évekből származó szovjet Kub [rendszerektől] való függőségünktől, amelyek nem felelnek meg a légvédelem jelenlegi követelményeinek”.

SPYDER Family – Air Defense Against all Threats

RAFAEL’S SPYDER Family gives you an effective web protection against a wide spectrum of airborne threats.For more information on the SPYDER Family, visit our…

A Cseh Fegyveres Erők várhatóan legalább 20 évig fogják üzemeltetni a leszállított rendszereket. A karbantartási és javítási költségekkel együtt a beszerzés a közlemény szerint mintegy 23 milliárd koronába, azaz összesen mintegy, 1 milliárd dollárjába kerül az ország költségvetésének.

A rakéta-rendszer leszállítása a tervek szerint 2026-ig befejeződik – közölte a cseh védelmi minisztérium.

Andrej Babiš cseh miniszterelnök: Izrael mellett állunk

A cseh elnök is szolidaritását fejezte ki a zsidó állam iránt Reuvén Rivlin izraeli elnöknek küldött üzenetében.