Egymásnak ugrott Izrael kapcsán a cseh vezetés

Milos Zeman államfő és Andrej Babis kormányfő élesen elítélték a cseh külügyminiszter és két elődje írását, melyben bírálták a júdea-szamáriai zsidó települések tervezett izraeli szuverenitás alá vonását.

A cseh elnök úgy vélte, hogy a baloldali Právo című lapban megjelent cikk ellentétes a cseh külpolitikával és rontja a cseh-izraeli kapcsolatokat. Hasonló véleményt fogalmazott meg a Tomás Petrícek és két elődje, Lubomír Zaorálek, illetve Karel Schwarzenberg által jegyzett cikkről a miniszterelnök is.

A külügyminisztérium a bírálatokat alaptalannak minősítette.

A palesztinok törvénytelennek tartják az 1967 után a Jordán folyó nyugati partján létrehozott zsidó településeket, mondván, sértik a Genfi Egyezményt. Izrael a településekre való szuverenitás-kiterjesztést az ország biztonságával és a zsidó állam történelmi területére való hivatkozással indokolja.

A cseh külügyminiszter és két hivatali elődje úgy véli, hogy a települések Izraelhez csatolása a jövőben lehetetlenné tenné az önálló palesztin állam megalakítását.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a közel-keleti konfliktust a nemzetközi megállapodások két önálló állam, Izrael és Palesztina létrehozásával szeretnék megoldani. A szerzők elismerték: palesztin oldalon is számos probléma van, beleértve a Hamász, a Gázai övezetet uraló iszlamista terrorszervezet tevékenységét.

Tomas Petrícek cseh külügyminiszter a Siratófalnál, fotó: Twitter

„Tudjuk, hogy a palesztinok a múltban nem használták ki a konfliktus rendezésének lehetőségeit. Ez azonban nem jelenti azt, hogy meg kell őket fosztani azoktól a termékeny területektől, amelyek kulcsfontosságúak bármiféle palesztin állam számára” — fogalmaztak.

„Milos Zeman köztársasági elnök éles egyet nem értését fejezte ki a ‘Mi lesz a palesztinokkal és az izraeli demokráciával?’ című cikkel kapcsolatban, amely sérti kapcsolatainkat Izraellel és az Egyesült Államokkal.

Ez a cikk tagadása a cseh állam Izraelre vonatkozó eddigi politikájának”

— ismertette Zeman álláspontját szóvivője, Jirí Ovcácek.

Andrej Babis leszögezte, hogy Csehország külpolitikáját a kormány határozza meg.

„Ezért elfogadhatatlan, hogy olyan lényeges kérdésben, mint az Izraelhez való viszony, a kormány egyes tagjai, adott esetben két miniszter, olyan saját állásfoglalást tegyenek közzé, amelyet a kormány nem vitatott meg, de amelyet külföldön Csehország álláspontjának tartanak”

– mondta a miniszterelnök az iDNES hírportálnak.

Petrícek elődje, Lubos Zaorálek kulturális miniszterként tagja a mai kormánynak is. Karel Schwarzenberg a Top 09 ellenzéki párt tiszteletbeli elnöke.

„Olyan miniszterek eszmefuttatásáról van szó, akiknek érdeke az Izraellel folyó együttműködés fejlesztése, és akik ismételten támogatták izraeli barátainkat” — reagált a bírálatokra vasárnap Zuzana Stíchová külügyi szóvivő.

Prágai városvezetőket gyilkolt volna az orosz titkosszolgálat?

Egy állítólagos orosz FSZB-ügynök ricinnel akarta eltenni láb alól a prágai főpolgármestert és két kerületi polgármestert. Eperjesi Ildikó írása.