Döntött a bíróság: kiadhatják Amerikának Julien Assange-ot

A londoni felsőbíróság fellebbviteli eljárás keretében semmisnek nyilvánította a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója, Julian Assange kiadatási tilalmára vonatkozó ítéletet pénteken.

Timothy Holroyde bíró jelezte: a bíróság jóváhagyja az Egyesült Államok fellebbezését egy korábbi döntés ellen, amely megtiltotta a WikiLeaks alapítójának kiadását, arra hivatkozva, hogy szakvélemények szerint reális kockázata van annak, hogy Assange az amerikai vizsgálati fogságban öngyilkosságot követ el.

Az amerikai hatóságok 18 vádpontot fogalmaztak meg Assange ellen a brit kormányhoz benyújtott kiadatási kérelemben. Ezek közül 17 kémkedéssel, egy pedig számítógépes rendszerek feltörésével vádolja Assange-t.

Ha az Egyesült Államokban elítélik az 50 éves Assange-ot, akár 175 év börtönbüntetés is kiszabható rá – közölték ügyvédei. Az amerikai kormány szerint azonban az ítélet valószínűbb, hogy négy és hat év között lesz.

Assange azt állítja, hogy a honlapján kiszivárogtatott információk az amerikai hadsereg visszaéléseit leplezték le. Az amerikai ügyészek szerint azonban a titkos anyagok kiszivárogtatása életeket veszélyeztetett, ezért az Egyesült Államok kérte kiadatását az Egyesült Királyságtól.

Assange-t 2019 májusában 50 hétre börtönbe zárták, mert megszegte az óvadéki feltételeit, miközben Ecuador londoni nagykövetségén bujkált.

A követségen hét éven át keresett menedéket 2012-től 2019 áprilisi letartóztatásáig.

Amikor a nagykövetségre menekült, szexuális zaklatás vádjával – amelyet tagadott – Svédországnak való kiadatása fenyegette. Ezt az ügyet később ejtették.

Julian Assange feleségül veszi az ügyvédjét a börtönben

A Wikileaks alapítója 2019 óta raboskodik a Belmarsh börtönben, amely engedélyt adott neki, hogy feleségül vegye korábbi ügyvédjét, akitől titokban két gyermeke született.