Újabb kihívója van Macronnak: Valérie Pécresse, aki szintén jobbról támad

Valérie Pécresse a francia republikánusok jelöltje a jobbközép szavazókat célozza meg, akiket Macron elszipkázott a pártjától – írja a Politico

Valérie Pécresse-t nemrég választották meg pártja első női elnökjelöltjének, most még nagyobb kihívás előtt áll: felkészülni arra, hogy legyőzze Emmanuel Macront az áprilisi választáson.

A volt miniszter, jelenleg a párizsi régió vezetője a szavazatok 61 százalékával nyerte meg szombaton a jobbközép Les Républicains (Republikánusok) párt előválasztását, megelőzve a keményvonalas Eric Ciottit.

Pécresse győzelme rossz hír Macron számára.

A mérsékelt, üzletbarát politikus, aki két miniszteri posztot is betöltött Nicolas Sarkozy korábbi elnök alatt, sok tekintetben hasonlít Macronra. A konzervativizmus modern, gazdaságilag liberális, de a törvény és a rend kérdésében szigorú konzervatív irányvonalat képvisel.

Pécresse azonban a jobboldali jelöltek zsúfolt csoportjához csatlakozik, és mivel konzervatív pártjának első gyűlése a COVID-19 újbóli megerősödése miatt elmaradt, keményen meg kell dolgoznia, hogy lendületet kapjon.

Az 54 éves Pécresse ígéretet tett arra, hogy „minden erejét és elszántságát” beleadja, hogy győzelemre vezesse a pártot.

Az EU korábbi Brexit-tárgyalója, Michel Barnier és Xavier Bertrand, az Hauts-de-France régió vezetője, akit egykor a verseny favoritjának tekintettek, mindketten kiestek a szavazás első fordulójában.

Mivel a bevándorlás és a biztonság a legfontosabb kérdés a választások előtt, a párt bennfentesei azt remélik, hogy Ciotti erős szereplése olyan szavazókat is megtarthat, akik esetleg elhagynák a pártot a radikális jobboldal felé húzva.

Jelenleg a közvélemény-kutatások szerint Pécresse a szavazatok 10 százalékát kapná az elnökválasztáson szemben Macron 24 százalékával, Marine Le Pen 19 százalékával és Eric Zemmour 14 százalékával – derül ki a POLITICO közvélemény-kutató intézet felméréséből.

Pécresse szombaton Macront mint meggyőződés nélküli politikust támadta.

„A hivatalban lévő elnök és köztem több van, mint politikai irányvonalbeli eltérés. Jellembeli a különbség” – mondta. „Neki az az egy ambíciója van, hogy tetszeni akar, míg nekem az az egy, hogy véghezvigyem a dolgokat”.

Pécresse úgy jellemezte magát, mint „egyharmad Thatcher, kétharmad Merkel”. Ígéretet tett arra, hogy elnökké választása esetén 65 évre emeli a nyugdíjkorhatárt, és több ezer munkahelyet szüntet meg a közszférában. Ő is – a legtöbb jobboldali jelölthöz hasonlóan – keményebbé vált a bevándorlás kérdésében, ami a radikális jobboldal többségi pártokra gyakorolt befolyását tükrözi. Azt ígéri, hogy „helyreállítja a francia büszkeséget” és megvédi a „családi értékeket”.

A Párizst is magában foglaló Île-de-France tartományi kormányának vezetőjeként első kézből származó vezetői tapasztalatot tudhat magáénak, szűkös költségvetéssel gazdálkodhat, és tisztában van az elszegényedett párizsi külvárosok szociális problémáival. Sarkozy alatt költségvetési és felsőoktatási miniszter volt.

Borítókép: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Éric Zemmour: A zéró bevándorlás lesz politikánk egyértelmű célja

A történelem folyásának megváltoztatására és Franciaország visszahódítására szólította fel híveit vasárnap Éric Zemmour.