Az indiai hadsereg izraeli Heron drónokat vetett be Kína ellen

Az indiai hadsereg négy, az Israel Aerospace Industries által gyártott Heron drónt vetett be a kínai katonai csapatmozgások megfigyelésére az indiai-kínai határ menti Ladakh szektorban – írja a Jewish News Syndicate.

Az India Today szerint miután Kína megpróbálta megváltoztatni a status quo-t a tényleges ellenőrzési vonal (LAC) mentén, India 2020 áprilisát követően növelte csapatainak a számát a térségben.

Két hónappal később, júniusban 20 indiai katona vesztette életét a Kínával a vitatott himalájai régió miatt kirobbant összecsapásokban.

„A négy drónt a LAC mentén, Ladakhba telepítették megfigyelésre”

– írja az India Today.

„[Ezek] fejlettebbek, mint amelyek jelenleg az indiai haderő állományában vannak. Az izraeli drónok zavarásgátló képessége sokkal jobb, mint a korábbi változatokéi”

– idézte a lap magas rangú kormányzati forrásokat.

Meg tudja-e fékezni India a tálibokat?

Wendy Sherman amerikai külügyminiszter-helyettes háromnapos látogatásra Indiába érkezett. Afganisztán kiemelt helyen szerepel majd a napirenden.

Az izraeli gyártmányú drónokat „a Narendra Modi miniszterelnök vezette kormány által a védelmi erők számára biztosított rendkívüli pénzügyi felhatalmazás alapján szerezték be” – állt a közleményben.

Az indiai erők ezenkívül hamarosan az Egyesült Államoktól vásárolnak a Predator drónokat, amelyek tovább növelik az ország pilóta nélküli megfigyelési és csapásmérő képességeit.

Izraeli Heron drónok egyébként több nyugati hadsereg szolgálatában is álltak az afganisztáni bevetéseik során, és egy négyéves lízingszerződés keretében az Európai Unió déli határait is felügyelik.

Török harcidrónokat tesztelt a Magyar Honvédség a pápai repülőtéren

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében komolyabb drónok beszerzését is fontolgatják, a török gyártó pedig az egyik esélyes befutó között lehet.