Visszatérnek Kabulba az európai diplomaták?

Több európai ország azon dolgozik, hogy közös diplomáciai képviseletet nyisson Afganisztánban, ahonnan a tálibok augusztusi hatalomátvétel után távoztak a nyugati diplomaták – mondta Emmanuel Macron francia elnök szombaton Katar fővárosában, Dohában.

Macron megjegyezte: szeretnék mielőbb megnyitni a képviseletet, de még tisztázni kell a biztonsági kérdéseket. Aláhúzta: a lépés nem jelenti azt, hogy elismerik a tálib kormányt vagy politikai párbeszédet kezdenek vele.

Egy európai uniós tisztségviselők és az ideiglenes afgán kormány képviselői közötti tárgyalásokat követően nyilvánosságra hozott uniós közleményben is szó esett a diplomáciai misszióról. Abban az EU azt írta: a minimális jelenlétet biztosító kabuli képviselet létrehozása a biztonsági helyzettől függ, valamint attól, hogy a helyi hatóságok képesek-e garantálni a diplomáciai létesítmények és az ott szolgáló személyzet biztonságát. Az EU aláhúzta: mindez nem járna a kabuli kormány elismerésével.

    A nyugati kormányok a tálib hatalomátvétel óta latolgatják, hogy miként viszonyuljanak Afganisztán új kormányához. Többször jelezték a kabuli kabinetnek: azt várják, hogy lehetőleg minden társadalmi réteget, vallási és etnikai kisebbséget képviseljen, különös tekintettel a nőkre.

Afgán diplomata: Mi nem adjuk fel, és a Nyugatnak sem szabadna feladnia

Zekriya, aki 2004-ben lépett be az afgán külügyi szolgálatba, és az év elején érkezett Rómába, ragaszkodott ahhoz, hogy soha nem fog együtt dolgozni a tálibokkal.

A jelenlegi ügyvivő kormányban csak férfiak vannak, és a kabuli vezetők kivétel nélkül a tálibok – többnyire a pastu népcsoportból kikerülő – emberei. Emellett sok olyan ember került miniszteri pozícióba, akit a nemzetközi közösség terroristának tart.

Macron egyúttal megköszönte Katar segítségét az afganisztáni evakuációban.

Jelezte: szeptember 10. óta tíz alkalommal küldtek evakuációs járatot Afganisztánba Katar szervezésével. A repülőgépekkel 110 francia állampolgárt és hozzátartozóikat, valamint 396 afgán állampolgárt menekítettek ki. A francia vezető megjegyezte: folytatják az akciót.

Az elnök emellett a terrorizmus elleni harcról és a franciaországi muszlim kultúra finanszírozásáról is tárgyalt a katari emírrel, Tamím bin Hamad Ál Szánival.

Macron pénteken kezdte meg körútját a Perzsa-öbölben, amelynek első állomása az Egyesült Arab Emírségek volt. Onnan Katarba repült, majd még szombaton Szaúd-Arábiába látogat, ahol találkozik Mohamed bin Szalmán trónörökössel.

ISIS, al-Kaida, tálibok, éhínség – közeleg a tél Afganisztánban

Az Egyesült Államokat aggasztja az Iszlám Állam afganisztáni társszervezete által elkövetett támadások megnövekedése, valamint az al-Kaida folyamatos jelenléte.