Afgán diplomata: Mi nem adjuk fel, és a Nyugatnak sem szabadna feladnia

Afganisztán olaszországi nagykövete szerint hazája ismét a terroristák menedékévé vált, és a Nyugatnak ezt tudomásul kell vennie – írja a Politico.

A Nyugat afganisztáni háborúja még messze nem ért véget. Ez volt Afganisztán olaszországi nagykövetének, Khaled Ahmad Zekriyának a központi üzenete az ország római nagykövetségén nemrégiben adott interjújában.

„Nagyon világos leszek. Ellentétben azzal, amit Biden mond, Amerika háborúja nem ért véget – egy nagyon összetett háború kezdődött”

– mondta Zekriya.

Az afgán külügyi diplomáciai személyzet Zekriya szerint továbbra is lojális a korábbi kormányhoz.  Igyekeznek támogatást gyűjteni az afganisztáni szélsőségesek elleni küzdelemhez – mind a kormányzó tálibok, mind a terrorista hálózatok ellen.

A helyzetük természetesen rendkívül nehéz. Mivel nincs pénz a bérek és a bérleti díjak kifizetésére, ezért a nagyköveti szint alatt az összes diplomatát határozatlan időre elbocsátották, míg a helyi személyzet továbbra is önköltségén foglalkozik a konzuli ügyekkel.

A legtöbb diplomata politikai menedékjogot kért az állomáshelye szerinti országában vagy máshol. Csak néhányan maradtak Afganisztánban. Zekriya elmondta, hogy az új tálib külügyminiszter, amikor nemrégiben megjelent a kabuli minisztériumban, akkor a mintegy 900 alkalmazottból mindössze 50-60-at talált.

„A többiek elmenekültek”

– mondta.

Afganisztán szakértő: Át lehetett volna formálni Afganisztánt, úgy egy évszázad alatt

Az afganisztáni kivonulással Biden implicit kimondta, -ahogy már korábban Trump is- hogy az amerikai rendszer nem terjeszthető. Csókási Annamaja interjúja Dr. Demkó Attila biztonságpolitikai szakértővel.

Zekriya, aki 2004-ben lépett be az afgán külügyi szolgálatba, és az év elején érkezett Rómába, ragaszkodott ahhoz, hogy soha nem fog együtt dolgozni a tálibokkal.

„Nem fogok olyan kormánnyal dolgozni, amely radikális iszlamista nézeteket vall”

– mondta.

„Ha kapcsolatba lépnek velünk, nem fogunk válaszolni. Az úgynevezett kabinetjüket illegitimnek tartjuk”.

Felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tagadja meg a tálibok diplomáciai elismerését. Az uniós kormányok egészen eddig elutasították a tálibok elismerését, ehelyett egy sor emberi jogi és biztonsági feltételt fogalmaztak meg a csoport számára. A G7-ek hasonlókat fogalmaztak meg a tálibokkal való kapcsolattartásra vonatkozóan.

Zekriya szerint a tálibok már bebizonyították, hogy megvetik az ilyen nemzetközi kritériumokat. Keményvonalas kormányzati kinevezéseik mellett a tálibok már megtiltották a nőknek, hogy sportoljanak, és megtiltották a lányoknak, hogy visszatérjenek a középiskolába.

„Remélem, hogy a nemzetközi közösség nem felejti el a feltételeket, amelyeket támasztott”

– mondta.

A tálib ideológia szerinte nem tud és nem is akar alkalmazkodni a nyugati normákhoz.

„Határozottan hiszem, hogy nem fognak megváltozni”

– mondta Zekriya.

Kína máris a talibán legfontosabb partnerévé vált

Peking 31 millió dollárt juttat az iszlamista kormányzatnak.